Born to protest

informació obraDirecció:
Joseph Toonga
Sinopsi:

Primer treball de carrer de Joseph Toonga, londinenc d’ascendència camerunesa. Forma part d'una trilogia de teatre-dansa Hip-Hop que posa l’accent a crear consciència per canviar l'estigma racial. La peça té com a objectiu desmuntar els tòpics sobre la comunitat negra basats en la intimidació, el perill o l'aïllament i posar en relleu altres trets del seu caràcter, com la fragilitat, la vulnerabilitat o la necessitat constant de posar-se a prova. La hipersensibilitat del cos masculí negre es veu magnificada per la sincronització dels cinc intèrprets en un paisatge sonor intens, amb ritmes Hip-Hop.

Crítica: Born to protest

14/09/2022

Espectacularitat i un clam entenedor

per Jordi Bordes

Superar el tòpic de les tribus urbanes londinenques i ensenyar una coreografia encomanadissa, per moments espectacular, que apel·la a reivindicar la humanitat de les persones que, per desconeixement, poden intimidar. Uns cossos joves, que busquen i que s'expressen àmpliament (per moments sembla que juguin "al rei" aquell joc infantil que tothom imita al que es posa al davant de la comitiva) a partir de la icongorafia de la televisió i del cinema, i dels seus referents musicals. Mica en mica, aquesta aparent superioritat i no importar-li res de la vida, pencarar-se amb qui sigui mostrant pistoles o navalles, ensenya una escletxa de la vulnerabilitat. Començant per la corpulència i força dels nos davant de la noia (que l'envolten per protegir-la, per exemple).

La peça té la força inesgotable de la joventut i sap mirar a l'exterior i fer-se valdre daavant del públic. No el repta a res però l'adverteix del seu dret a expressar-se lliurement i a no ser arraconat només pels prejudicis de tenir una pell més fosca. L'energia és reivindicativa, propositiva, i es percep una satisdfacció optimista del conjunt a tenir la veu que reclamaven a l'escenari. El seu mèrit és expressar-se sense victimismes, ni necessitat de fer un pas més del que voldrien. Busquen ser respectats com una persona més de la comunitat, cnstruir un futur junts. Una mirada en positiu per superar el racisme i les pors a la diferència des de la transparència de la joventut.