Dignitat

informació obra



Traducció:
Ricard Borràs
Intèrprets:
Roger Pera, Octavi Pujades, Bertrand Lesca, Nasi Voutsas
Sinopsi:

Un despatx a la seu d’un partit polític. Francesc, líder del partit, esperança de canvi per a la societat, convida a Alexandre (Álex), la seva mà dreta i amic, a degustar un magnífic whisky.

El que comença sent una xerrada amigable acabarà per destapar aspectes inesperats que amenaçaran l’equilibri d’una relació d’amistat i col·laboració de molts anys.

Un viatge a les entranyes de la política, que trasllada l'espectador a un despatx de qualsevol partit polític.

En ell, dos homes, prop d’assolir el poder, després d’anys de dedicació a la política, posen al descobert els seus desitjos, ambicions, il·lusions i pors.

El que en un primer moment és una distesa reunió improvisada, acaba convertint-se en un tens intercanvi de retrets.

Obra nominada al Millor text i a Millor autor viu per Teatro de Rojas 2015.

Crítica: Dignitat

11/05/2018

Les clavagueres de la política

per Ferran Baile

Dos polítics, amics des de fa més de 20 anys, que van créixer conjuntament dins d´un partit i que ara estan a les portes d´ abraçar el poder a unes primàries on ho tenen tot a favor. L´un va directe a la presidència i l´altre, el secretari, qui mou tots els fils a l´ombra, aspira a la vicepresidència. Al llarg de la conversa, fora d´hores de treball, al despatx del primer, on van teixint les accions a seguir, estratègies-pactes-concessions, per cimentar aquest poder que estan a tocar, van sorgint els dubtes sobre les formes de procedir i van emergent maniobres poc clares que els han portat fins aquesta posició privilegiada. Una vegada conegudes i posades sobre la taula, els hi cal decidir sobre fer-se còmplices i amagar-les o denunciar-les amb tot el que el fet implica, especialment la pèrdua absoluta d´ expectatives i la obligatorietat de dimitir.

A ningú se li escapa el fet que la política de partits, la partitocràcia en la que estem immersos, alimenta pactes de passadissos i estratègies fosques, on l´escalada de poder i els interessos de partit són més importants que el servei als ciutadans. En els darrers anys això s´ha incrementat de forma notable i la corrupció ha emergit a tots els partits de forma escandalosa. Per tapar les brutícies pròpies que res millor que crear cortines de fum i tirar tota la porqueria possible als altres partits, convertits ja no en contrincants, si no en enemics.  No hi ha anàlisi, no hi ha autocrítica, es juga amb la rauxa, i es deixa de costat el seny. Un terreny abonat als populismes.

La proposta és interessant i a més en part terapèutica, quan tots els noms que apareixen en el safareig polític són inequívocament catalans. El mal nomenat oasi català (una altre cortina de fum), ha esdevingut com es va demostrant un altre focus de corrupció. Deia el gran filòsof Jose Ortega i Gasset (La rebelión de las masas), que els polítics no son més que el reflexa de la societat. Però, com bé senyala l´autor, l´obra més que una intriga política, s´ endinsa en la condició humana, el poder com els diners, en si mateixos, no corrompen, fan sorgir el que la persona dur dins. 

El duel actoral està servit amb solvència per dos actors veterans i ben coneguts Octavi Pujades i Roger Pera. L´un l´honest secretari general, que acaricia la presidència, l´altre el seu fidel secretari que fa tot el que sigui per que ho aconsegueixi.  Un inesperat gir final servit en vídeo, aboca l´obra a un desenllaç més propi d´una trama policial. Però a vegades la política no està gaire allunyada de la novel.la negra.  

Ignasi Vidal, l´autor (Barcelona, 1973), va viure i créixer al Poble Sec. El seu pare va ser empresari de teatre al Paral.lel. Amb tot a la seva carrera com actor i autor, que va començar a Barcelona ha estat fonamental a Madrid, on se li van obrir les portes, també com autor. Com a actor va participar en musicals i textos dramàtics, (Grease, Los Miserables, Rent, Amants, L´òpera de cuatro cuartos, Spamalot, Jesucristo Superstar..). Com a autor, director i dramaturg va estrenar Dignidad (2015-Teatros del Canal, obra que representa també com a actor conjuntament amb Pablo Puyol, iniciant una llarga gira per España. L´obra també s´estrena amb èxit a diversos països centre i sudamericans) i El plan (Teatro Kamikaze de Madrid-2016)

Dignitat és una bona i necessària obra que invita a la reflexió i més en els moments que estem vivint.  Una obra que llueix més en un teatre més petit, requereix d´un punt d´intimitat, que al ampli Teatre Apolo es dispersa una mica. 


text. ferranbaile@gmail.com