Ella té VIH, i ell no. Un retrobament, un sopar, i la notícia. A partir d'aquí neix una relació que reivindica la seva normalitat. Una relació que sembla la primera, que revela als dos la possibilitat de construir una relació sòlida però desconeguda. De respectar els dubtes, d'equilibrar la sinceritat amb el respecte a la por de cadascú, una relació lligada als metges però també a la vida, al present absolut, al riure desbocat i al crit més profund. I una relació amb un tercer convidat, la por, que com si fos un animal de companyia haurà de ser inclòs en les seves vides. La dubtes d'ell, el silenci d'ella.
Tant se val si parlem de literatura, de cinema, de música o de teatre. Hi ha temes que, per definició, són molt difícils de tractar des del punt de vista artístic. Ens referim a tot allò que comporta enfrontar-se a les pors d'una malaltia greu i al temor a la mort. I d'entre tots els mals, malgrat el predomini devastador de malalties coronàries i càncers de tota mena, el Sida (i fins i tot la possibilitat de ser portador del del VIH) continua sent en l'imaginari col·lectiu un dels virus més temuts i amb repercussions socials més devastadores.
És per això, que si sou amants dels reptes, de ben segur que d'entrada us atraurà l'argument de Discordants, una proposta de RetorCia Teatre que després de guanyar la Beca Desperta de la Nau Ivanow es pot veure fins aquest diumenge 15 de juny a la Sala Atrium dins del sempre interessant cicle Atrium Labs.
L'obra ens explica la lluita d'una parella lluita per tirar endavant la seva relació malgrat les pors i dubtes que els genera el fet que ella es portadora del VIH. I, més enllà de donar-nos a conèixer una companyia fins ara desconeguda (quins actors, quina força, quina empenta!), un dels seus més grans encerts és afrontar el tema amb la sinceritat, la cruesa i el drama necessaris, sense oblidar que en totes les històries que volen desprendre humanitat i autenticitat és imprescindible també una dosis d'humor. Un humor desvergonyit, boig, capaç d'arrencar riallades instants després d'encongir-nos el cor.
Hi ha moltes escenes realment aconseguides a Discordants, des de l'aparició de la por en format d'una gallina gegant amb aire de “Chony” fins a unes visites a un metge esfereïdorament creïble (espectacular David Marín), on es pot palpar un patiment i angoixes que podrien ser les nostres.
Però
el que captiva del tot l'espectador (i és capaç de fer riure tota
una platea que després s'aixecarà dempeus per aplaudir amb ganes el
que acaba de veure) són els petita detalls escènics i aquest humor
trencador i genial. Només teniu aquesta tarda, i potser no queden
entrades, però no us ho perdeu perdre. Sinó, seguiu de prop aquesta
companyia i creueu els dits perquè alguna altra sala els doni
l'oportunitat de representar aquesta petita meravella.