Draps

informació obra



Intèrprets:
Meritxell Morera, Pere Farran
Il·luminació:
Pere Farran
So:
Pere Farran
Escenografia:
Butai Produccions
Vestuari:
Butai Produccions
Composició musical:
Tales Music
Autoria:
Jordi Palet i Puig
Direcció:
Jordi Palet i Puig
Sinopsi:

En Draps és un ésser petit i poruc, i tot un apassionat de la botànica. Un bon dia, una flor extraordinària creix al seu jardí, però per més que busca informació no en troba per enlloc. Per saber com l’ha de cuidar haurà de sortir del seu cau i trobar d’on prové aquella misteriosa flor. A cada pas de la història, en Draps descobrirà nous elements per créixer i aprendre del món que l’envolta.

Crítica: Draps

20/11/2016

Despertar l'interès per la Natura als més petits

per Teresa Ferré

La companyia La Guilla Teatre ha passat pel cicle Viu el Teatre amb Draps, un titella −evidentment fet de roba de drap− que dorm a l’hivern i reviu a la primavera. Apassionat de la botànica, enguany té una nova i desconeguda flor al jardí. Buscar informació sobre ella més enllà dels llibres i d’internet és el punt de partida per emprendre un viatge arreu del món. Evidentment, en aquesta sortida iniciàtica es toparà amb diversos personatges i sobretot paisatges, perquè del que es tracta és de despertar l’interès per la Natura als més petits.

L’execució per part dels intèrprets és correcta. Meritxell Morera condueix el titella perfectament, mentre que Pere Farran traça molt bé els canvis d’escena a través del moviment. Ara bé, l’atractiu principal de la peça no ha estat ni la professionalitat dels actors ni el contingut de la història, perquè Draps va i torna sense transformar-se, sense cap conflicte i el final resulta francament abrupte després de gairebé una hora d’espectacle. Tampoc ens ha acabat de captivar el joc d’inventar-se una parla específica per al personatge, ja que en algun moment és simplement un ornament que resta ritme a la representació.

Aquesta obra ens ha arribat sobretot a través de l’escenografia de Butai Produccions, construïda a partir de caixes de fusta, animals de roba, flors de paper, teles diverses, és a dir, elements que tots ells ens connecten amb materials i maneres de fer properes a l’artesania, encara que s’hauria pogut aprofitar més la versatilitat dels objectes. Pel que fa a l’espai sonor, deixant de banda la melodia repetitiva de piano enllaunat, és destacable l’ús de determinats instruments com el pal de pluja per a aconseguir diferents efectes que aconsegueixen despertar l’atenció de l’espectador.

Draps és una proposta que, tot i que no acabi de fer el ple, es basa en un missatge més que necessari. Tenir cura de la Natura, conèixer-la a través de la informació però també vivint-ne els paisatges. I difondre, compartir tot allò que hem après i buscar informació del que no sabem amb els llibres i la tecnologia informàtica que tenim a l’abast.