El bagul de la música tradicional

informació obraSinopsi:

Amb El bagul de la música tradicional, el Duet Daura dona a conèixer al públic familiar alguns dels instruments tradicionals més coneguts del territori pirinenc i de la resta de Catalunya. A més, els participants en aquest espectacle/taller tenen l’oportunitat de cantar algunes tonades occitanes i catalanes i a aprendre a tocar la caixa de ressonància i a ballar algunes danses del territori.

Crítica: El bagul de la música tradicional

12/10/2019

Connectar des de la primera nota

per Jordi Bordes

No sempre somriure al públic aconsegueix una connexió directa. Sí que es produeix en aquesta obra, tant senzilla com lúdica. Explicar a una canalla (de 6è de primària de procedència molt diversa) que fa unes dècades no existia Internet i que els pastors del Pirineu passaven les hores cantant i ballant sembla una aventura orientada al fracàs. Però, amb quatre cadires algun esquellot i els instruments i, sobretot, la capacitat d'escoltar el públic i integrar-lo, la peça creix i guanya en implicació de la canalla fins a ballar en rotllana amb companys de classe i programadors desconeguts.

És un viatge amb la música de companya. Contínuament, Ara sona una tonada que distreia un pastor dalt del Pirineu; ara es repeteix una sintonia amb lea que les vaques entenen que ja és hora d'entrar a la granja. Les campanes encara ressonen avui, i és ben sabut, fins i tot per anar a missa (fins a tres cops! s'exclama divertit l'Ivan). La Maria manté un segon lloc ben amatent, donant atenció al moviment (prou improvisat i sempre perseguint l'atenció i la distracció de la canalla). El que podria ser una ensopida classe d'instruments i sonoritats, es converteix en un joc constant. Una peça que es mereix entrar a totes les aules i trencar els prejudicis cap al món rural i cap a la participació activa fins a ballar divertidament.