El gran comediant

informació obraDirecció:
Joel Joan, Hèctor Claramunt
Intèrprets:
Joel Joan, Xavi Mira, Sandra Monclús, Àfrica Alonso, Eduard Muntada
Autoria:
Joel Joan, Hèctor Claramunt
Sinopsi:

Després de l’èxit d’Escape Room, els seus autors tornen a provar sort amb una nova comèdia escrita a quatre mans. Ara, Joel Joan i Héctor Claramunt fixen la seva àcida mirada en el món dels artistes, un terreny que ja van trepitjar amb la recordada sèrie El crac. Una història d’èxit i fracàs, d’egos, enveges, rivalitats i discursos motivadors. Una competició entre amics que arribarà a ser literalment una qüestió de vida o mort. Els amics són en Llorenç, actor famós i diví, i l’Ernest, que ha arribat als 50 anys i no ha acabat mai de sortir-se’n. A punt de tirar la tovallola, rep l’ajuda d’un dels millors coach d’autoajuda i les coses comencen a canviar. Potser massa.

Crítica: El gran comediant

27/01/2022

Un Joel Joan diví

per Ferran Baile


Sana diversió assegurada. De nou el tàndem Joel Joan i Héctor Claramunt (Escape room, El pare de la núvia, El crac), ens ofereixen una comèdia plena d’al·licients. Teatre dins del teatre. Estem a la casa de Llorenç Tortosa, famós actor de tall casolà, popular però local. Els seus aplaudits muntatges de Shakespeare, Txèkhov i altres clàssics no passen de representar-se a Barcelona i amb curtes gires per Catalunya. El més lluny que ha arribat va ser una actuació a Andorra. Egòlatra, masclista i en el fons tremendament frustrat se´ns mostra en la intimitat de la seva casa, vestit en el batí de seda, just desprès d´haver-se despertat, tard, un dilluns, dia de descans pel que fa al teatre. Critica a tort i a dret i a tothom, fins i tot a la seva soferta dona, que a la vegada es la seva representant, i que el suporta amb resignat cinisme.

El seu millor amic, potser l’únic, es un altre actor l´Ernest que als 50 anys, no ha aconseguit sobresortir en res, ni tan sols fer una interpretació de mèrit. L´única, potser, un monòleg representat al Versus teatre per a poc més de cinc espectadors. L´Ernest, baixet, grosset, calb, depressiu, admira en Llorenç. En Llorenç en el fons el menysprea, però no s’atreveix a dir-li, per por a que la seva depressió el porti a fer algun fet irreparable.

Tot canvia quan l´Ernest aconsegueix ser elegit per interpretar un personatge important en una sèrie estel·lar anglesa a Netflix. Aquest fet desperta fins a límits insuportables l´enveja d´en Llorenç.

Pel mig un fontaner rus, amb vinculacions mafioses, una rosa espectacular que enamora l´Ernest i no se sap amb quins fins ocults i un seguit de malentesos que ens porten a un espectacular final musical amb espetec inclòs.

Pel mig moltes i sornegueres al·lusions al món de l´espectacle i en especial al teatral barceloní i català, l´enveja malaltissa del protagonista envers Javier Bardem i els premis Tramoia.

Un actor tot terreny

Joel Joan, polifacètic on hi els hagi (brillant actor còmic i dramàtic, director, productor, dramaturg, guionista, gestor…teatre, televisió, cinema…), ens ofereix la seva part més histriònica (per moments sembla protagonitzar una de les comèdies de Louis de Funés), omnipresent en escena. Xavi Mira, un altre actor-cantant polifacètic (memorable Gómez Adams al musical La Familia Adams), es el perfecte i també brillant antagonista-antiheroi. Sandra Monclús (Ivanov, Marits i mullers, Psicosis 4.48),  interpreta l´abnegada dona-representant i l´actor-director lleidatà Eduard Muntada (La Remoreu Teatre, Ricard III), al tèrbol Sergei, mentre a l´eròtica i fosca rosa exuberant Úrsula, li dona cos i vida la cantant-actriu-dramaturga-productora Africa Alonso (Una llum tímida, Rent, That´s a musical). 

Si voleu passar una estona agradable, divertida i reconfortant, sol-a o millor en companyia, tenen en El gran comediant, una opció garantida.

 

Text, ferranbaile@gmail.com