El lago de los cisnes. Ballet de Moscou.

informació obra



Companyia:
Ballet Moscu
Direcció:
Timur Fayziev
Intèrprets:
Cristina Terentiev (solista), Alexei Terentiev (solista)
Sinopsi:

El Ballet de Moscú presenta una nova producció d'una de las obres emblemàtiques de la història de la dansa teatral: El llac dels Cignes. Txaikovsky va crear un dels ballets més famosos i bonics. Consta d'una introducció i 29 números, distribuïts en 4 actes, durant els quals s'explica la història del príncep Sigfrid que, participant en una cacera nocturna, veu nadar en un llac a uns cignes que es transformen en formoses donzelles.

El Ballet de Moscú està dirigit per Timur Fayziev, coreògraf format en el Marynsky on va ser primer ballarí. El 1989 va crear el Ballet de Moscú, amb el qual ha realitzat més de vint gires per tot el món.

La formació està especialitzada en les coreografies de Petipa. Composta per alguns dels més destacats ballarins i coreògrafs dels ballets russos, com el Bolshoi o el Stanislavsky, la companyia és respectada i considerada una de les més importants del seu país a l'actualitat.

Crítica: El lago de los cisnes. Ballet de Moscou.

10/05/2014

ELS CLASSICS VENEN

per Montse Otzet

Sens dubte els ballets clàssics venen. Títols com Giselle, La Bella Dorment, El Trencanous atrauen el gran públic, i això es va fer palès a la funció del divendres dia 9, que sense ser nit d’estrena el teatre oferia una bona ocupació. Per què succeeix aquest reclam? Doncs perquè darrere d’aquest ballet hi ha una tradició de segles i perquè les històries que narren ja són prou conegudes pel gran públic i, no ens enganyem, sembla que encara agrada el fet que prínceps es casin amb princeses i que part d’aquestes històries d’amor succeeixin entre essers de mons terrenals i eteris. Això sense oblidar l’habitual presència d’un malvat o malvada que intentar estroncar la història.
En una nova visita a Barcelona i per celebrar els seu 25è aniversari, el Ballet de Moscú ofereix dues obres: El llac dels cignes, el ballet més popular, al costat del de Giselle, i El Trencanous, que estarà en cartellera del 14 al 18 de maig.

Al contrari de l’agradable sorpresa que va provocar el Ballet Yacobson amb el seu Llac dels Cignes, presentat el gener passat al Gran Teatre del Liceu, el Ballet de Moscú pertany a una categoria inferior i es queda molt limitat a l’hora d’interpretar una de les obres que requereixen una bona tècnica i un determinat estil dramàtic, qualitat aquesta última que va quedar reduïda a unes simples i exagerades gesticulacions, especialment les que provenien dels personatges de la cort, i sobretot les del Princep Sigfrid, doncs el ballarí que encarnava aquest rol, Alexis Terentiev, va ratllar la cursileria.

El director artístic Timur Fayziev ha fet una versió reduïda de l’original, basada en la coreografia original d’Ivanov i Petipa, a la vegada que ha suprimit i ha alterat l’ordre d’alguna variació. Això fa que el muntatge guanyi amb agilitat i no decaigui el seu bon ritme, fet que hi té molt a veure la coneguda música de Tchaikovsky.
El millor d’aquesta modesta producció és l’elenc femení. El seu nivell tècnic manté la categoria amb la qual sempre s’ha reconegut l’escola de ballet russa, i per això, els “seus cignes” van construir una de les millors imatges de la funció. Per part seva, Cristina Terentiev, curiosament dona a la vida real de l’Alexis, va oferir una ajustada interpretació del doble personatge d’Odette i Odile, exhibint tenir un bon gir i equilibri.