Els eufòrics

informació obraProducció:
Grec 2014 Festival de Barcelona, CAET - Centre d’Arts Escèniques de Terrassa, Sala Muntaner
Autor:
Pep Pla, Marc Angelet
Direcció:
Pep Pla
Intèrprets:
Rosa Cadafalch, Xavi Francés, Mercè Martínez, Lluís Villanueva
Escenografia:
José Novoa, Carla Ricart
Vestuari:
José Novoa, Carla Ricart
Il·luminació:
Francesc Puig
So:
Lluís Adell
Sinopsi:

Fins i tot els ideals més purs corren el risc d’acabar convertits en un negoci. Ho demostra un espectacle, àcid i divertit, que parla sobre conflictes morals i crustacis.

No heu sentit parlar mai de les gambetes zebra del delta de Gurb? Doncs potser sou els únics que encara no saben que aquest crustaci corre un perill seriós d’extinció a causa de l’ús de pesticides i dels abocaments als rius. Fins i tot s’ha creat una associació destinada exclusivament a protegir-los. És una associació petita, però hi treballen uns quants activistes que s’han lliurat a la causa en cos i ànima i no dubten a recollir signatures, vendre samarretes o manifestar-se allà on calgui. Tot, per salvar la gambeta zebra del delta de Gurb. Solidaritat i negoci, ideals i institucionalització, honestedat i comercialització...  D’aquestes coses i de com de malament combinen algunes paraules, ens en parlen el dramaturg i director Marc Angelet, autor de peces com McBeth con queso, El biògraf, Voyager o, més recentment, la comèdia tecnològica eGo, i l’actor i director Pep Pla, que al Grec 2012 va signar la posada en escena de Zero i que, des del 2006, dirigeix el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET).

Crítica: Els eufòrics

19/07/2014

Gambeta amunt!

per Núria Sàbat

Gambeta amunt! Aquest lema tan estimulant és el que esgrimeixen els homes d’una encarrilada ONG quan volen donar-se ànims per tirar endavant, ells i la seva tasca. En aquesta entitat sense ànim de lucre desinteressada i altruista també hi ha dones, és clar, però elles no en necessiten, d’eslògans. I cada dia, tots plegats s’aboquen al seu lloable i difícil objectiu; és a dir, fer mans i mànigues per salvar les pobres gambes zebra del delta del Gurb que estan en perill d’extinció. Fins que, de cop i volta, un entès en la matèria els ofereix la solució definitiva i aleshores sorgeix el gran dilema, ja que assegurar la supervivència del crustaci suposa la desaparició, també assegurada, de l’organització.

Sense pretensions, ni grans infraestructures ni tan sols escenografia –de fet, només necessiten un parell de penja-robes i una mica d’atrezzo, perquè del que es tracta és de “visualitzar” els espais i les indicacions que els mateixos intèrprets van verbalitzant–, Els eufòrics és una comèdia divertida i refrescant que, amb gràcia i moments realment molt divertits, parla de temes prou seriosos que giren a l’entorn de la gent, els interessos i raons que mouen a la creació d’aquests tipus d’entitats solidàries teòricament oposades al concepte d’empresa o de negoci.

Pep Pla –coautor, juntament amb Marc Angelet– dirigeix amb bon pols Lluís Villanueva, Mercè Martínez, Rosa Cadafalch i Xavi Francés, els quatre bons intèrprets que, a més de donar vida als quatre protagonistes principals, recreen tot el reguitzell de personatges que passen davant nostre: el fotògraf i el becari, les dues salades gambetes tropicals, l’ànima de càntir que vol netejar la seva consciència bruta i negre com el sutge... tot exhibint una professionalitat i una vis còmica que el públic sap premiar al final de l’obra.

Els eufòrics és un muntatge de petit format, adaptable a gairebé qualsevol espai, que els programadors haurien de tenir molt en compte ja que reuneix tots els requisits per poder fer una llarga i exitosa gira.