Els viatges d'en Filalici

informació obraIntèrprets:
Ivo G. Suñé, Nelo Sebastián, Carlos Gallardo
Direcció:
Ivo G. Suñé, Pentina el Gat
Adaptació:
Agnès Monferrer
Composició musical:
Agnès Monferrer
Autoria:
Xavier Vila
Sinopsi:

Al fons de tot d’un pou s’hi amaga la porta cap a un altre món: l’univers màgic de les lletres d’Oceà Atlàntic. És un indret que no existeix, on tot és possible.

En Filalici descobreix l’entrada cap aquest món. Allà hi coneix en Barthelemi, un nàufrag del temps.

Junts viatgen d’un món a l’altre, a la recerca d’un impossible, travessant els límits entre la realitat i la imaginació.

Però tot joc té unes regles, i trencar-les pot tenir conseqüències imprevisibles.


Crítica: Els viatges d'en Filalici

26/04/2018

Una obra mestra del còmic a escena

per Iolanda G. Madariaga

La Cia. Dit al nas ha posat en escena una obra mestra del còmic d’aventures: Philémon, del dibuixant francès d’origen grec Fred (1931-2013). En català, el nom de Philémon va ser traduït com Filalici en les aventures que va publicar Cavall Fort als anys 80. Dels 16 àlbums que constitueixen l’obra complerta, els de Dit al nas han triat tres aventures per donar-li realitat escènica a aquest personatge. L’espectacle pot ser una bona manera d’apropar el clàssic al públic juvenil actual. El món de fantasia de tints surrealistes creat per Fred puja a l’escenari amb projeccions, titelles i música en directe. L’esforç en la recreació d’aquest món fantàstic és notable: uns titelles molt aconseguits traslladen a les tres dimensions les tires còmiques, enquibint-les en projeccions i espais escenogràfics molt diversos i tan imaginatius com els de l’obra gràfica. L’espectacle, farcit d’imatges potents i amb un humor senzill i blanc, és una defensa de la fantasia i la creativitat per damunt de tot. La proposta és engrescadora i visualment molt interessant, tot i que caldria treballar una mica més la dramatúrgia. El que funciona sobre paper no sempre té una correspondència en l’escena, caldria tensar els fils més teatrals dels personatges per a que en Filalici/titella arribi al públic amb tota la seva força d’heroi de còmic.