Equilibristes

informació obraDramatúrgia:
Roger M. Puig i Mireia Izard
Direcció:
Roger M. Puig i Mireia Izard
Intèrprets:
Sergi Cervera, Núria Deulofeu, Ester Piera
Escenografia:
Mònica Gálvez, Elisenda Pérez
Vestuari:
Núria Cabeza
Il·luminació:
Ingrid Espín
So:
Ingrid Espín
Sinopsi:

Un casament és, normalment, un moment de felicitat perfecte on s’intercanvien somriures i abraçades. Però i si en un dia, aparentment tan idíl·lic, apareixen els fantasmes del passat i els somriures es converteixen en retrets?

La núvia, tal com toca, ha convidat tota la colla de l’institut en el dia més important de la seva vida. Entre els assistents a la boda, però, hi ha algú cansat de la falsa hipocresia. Què passa quan s’expliquen els secrets i es trenquen les muralles de les aparences? Es pot continuar sent amic després?

"Equilibristes" parla d'això: d'atrevir-se a saltar, a llençar-se a la piscina i a no conformar-se a viure a mitges.

Crítica: Equilibristes

04/02/2014

JOVES, NOVES TECNOLOGÍES i LES PREGUNTES DE SEMPRE : LA FELICITAT....AI, LA FELICITAT!....

per Ferran Baile

L´ESPECTACLE QUE VA NÉIXER AL TWITTER

Tot passa al llarg del banquet posterior a un casament. La novia, molt jove, ha invitat a uns amics del seu temps d´Institut. El que esperaven que seria un retrobament desitjat acaba en retrets i enfrentaments, ressuscitant fantasmes del passat. La idealitzada amistat que creien els unia es trenca i cadascú-na comença a replantejar-se el sentit de la seva pròpìa vida. Si realment està fent el que vol, si realment està afrontant la vida amb valentia o senzillament s´acomoda, s´amaga convencionalment i renuncía per por a lluitar de veritat per tirar endavant els seus objectius.  

Tres actors interpreten als cinc personatges, dos nois i tres noies, en els que queda centralitzat  el conflicte. La resolució escènica opta per jugar amb distanciaments “brechtians”, en el que l´actor-l´actriu rememora el passat. Un anar i venir continu, entre reflexions filosòfiques.

Com la majoria d´obres primerenques, el text, com la posta en escena, es resenteix de voler dir masses coses, abusa potser de les dites i d´aquest anar i venir que arriba per moments a confondre personatges i passat i present.

Amb tot es traspua una gran il.lusió i mostres de talent incipient. Hi ha un text, irregular però interessant, hi ha espectacle (Mireia Izard i Roger M. Puig, direcció i dramatúrgia). Hi ha una posta en escèna original i ben pensada (l´escenografia és de Mònica Gàlvez i Elisenda Pèrez, el vestuari de Núria Cabeza, l´il.luminació d´Ingrid Espín). Hi ha una interpretació ajustada i ben treballada en el seu desdoblament de personatges, Sergi Cervera, Núria Deulofeu i Ester Piera, que té moments especialment brillants. 

Un treball seriós i entusiasta de gent molt jove que es veu amb interès. L´espectacle manté un bon ritme, no aburreix i  té el gran mèrit de la constància i la il.lusió per tirar endavant un projecte, nascut d´una conversa creuada per twitter (us en fem cinc cèntims a continuació) i de fer dels somnis realitats. La valentia de tots ells-es de llençar-se a la piscina. 

Tot va néixer via twitter

Afinals d´agost del 2012, una desena de nois i noies, entre 25 i 35 anys, es reuníen als Jardinets del Príncep de Girona a Barcelona. S´han conegut en Twitter, variant hashtag-postfunció comentant espectacles, i estàn il.lusionats en montar una obra de teatre. Finals de gener del 2014, el somni es converteix en realitat al Teatre Almería de Barcelona.

Una d´elles, Mireia Izard, jove periodista (comentarista a Catalunya Radio i guionista de Cabaret Elèctric d´iCat, crític tetaral a www.recomana.cat), tenia una obra escrita sobre l´amistat, a més d´un guíó per a un curt. En aquella reunió inicial i a través de la red, es va crear una gran il.lusió per fer realitat el projecte. Un s´oferia per fer-se responsable d el´Il.luminació, l´altre de dirigir, un més de la pàgina web...Com la majoria sols es coneixien pel nickname (alies dels usuaris de les reds socials), varen decidir desvirtualitzar-se i re-trobar-se ara en viu i directe.

El grup inicial va anar canviant , però gràcies a l´impuls de l´il.lusió inicial el 2013, estrenaven Equilibristes a la Nau Ivanow. Ara més rodada i més ben acabada, la podem veure al Teatre Almería.

Per saber-ne més dels protagonistes

Mireia Izard. Ja us en hem escrit, però aquí està el seu https://twitter.com/mireiaizard. Podeu seguir les seves crítiques i comentaris teatrals a www.recomana.cat i us aconsellem l´entrevista que li van fer a El Periodico de Catalunya amb motiu de l´estrena, publicada el 25 de gener, a la contraportada. Entrevistada per la reconeguda periodista Gemma Tramullas.

Roger M. Puig, és escriptor-dramaturg i director escènic. Recentment vareu poder veure un dels seus muntatges, El balcón de la espera, text i direcció, al Teatre Tantarantana, dins del cicle Fer Visible L´Invisible. Té un interessant blog, que val la pena conéixer. http://rogermpuig.blogspot.com

Ester Piera es va formar com actriu a l´Escola Nancy Tuñón i musicalment i com a pedagpoga a l´Universitat de Barcelona, completant els seus estudis d´aprenentatge del violí i el llenguatge musical al Conservatori del Liceu. Dona classes de teatre a infants i l´heu vist o la podeu veure als muntatges familiars de les companyies Pitx, Potx i MariCuetes (amb l´espectacle musical clownesc, T´estimo, que va estar al Poliorama), Teatroa Teatre (Bruna, la bruixeta tartamudeta, que es pot veure al Teatreneu) i Titerearte (Carbassa). També ha participat en diferents curtmetratges i locucions publicitaries. http://esterpiera.jimdo.com

La Núria Deulofeu, també va estudiar a l´Escola Nancy Tuñón i d´altres i té estudis de cant i claqué. Especialitzada en locució, ha fet doblatge i treballat a la ràdio. Dotada d´una bona fotogenia, ha treballat en cinema i publicitat. http://nuriadeulofeu.wordpress.com

En Sergi Cervera, també format entre d´altres llocs (Masterclass a Los Angles i a Madrid), a l´Escola de Nancy Tuñón, té una llarga trajectòria teatral des del seu debut a L´arbre de la memòria amb la Companyia Comediants (2005). Dotat com les seves companyes d´un bon físic i una bona fotogenia, ha treballat continuadament en cinema i televisió i també com a locutor a la ràdio. www.entreactores.com/sergicervera