Gats

Familiar | Musical

informació obra



Text:
Macià G. Olivella i Alícia Serrat
Composició musical:
Ferran González
Intèrprets:
Mariona Campos, Marcel Clement, Olga Fañanàs, Marc Miramunt, Miquel Àngel Sánchez i Esther Pérez-Ferrer
Vestuari:
Jose Carrasco
Escenografia:
JTRegina
Coreografia:
Esther Pérez
Il·luminació:
Francesc Campos
So:
Francesc Campos
Companyia:
La Trepa
Direcció:
Maria Agustina Solé
Sinopsi:

Una colla de gats amics es reuneixen per cantar-li a la lluna plena, però la seva cantada es veu interrompuda per un estrany: un gat negre que acaba d’arribar a la ciutat.

La primera reacció del grup és de rebuig, perquè un gat negre porta mala sort, ho diuen els humans. Mica en mica, tots els membres del grup es van apropant al nouvingut i fent-se amics d’ ell , excepte el Botins, el líder, que el refusa sense cap motiu aparent. Aquesta actitud posa en un compromís a la resta de companys, que es troben entre els dos, sense saber cap a quin cantó decantar-se.

Una història molt actual i una manera senzilla d’explicar que és possible conviure, malgrat siguem diferents, si som capaços de respectar-nos mútuament.

Crítica: Gats

03/04/2014

TORNEN ELS GATS DE LA TREPA

per Ferran Baile

La tardor del 2010 es va estrenar Gats (no confondre amb el popular musical Cats). Ara tenim una nova ocasió de veure aquest interessant muntatge. Un grup de gats de carrer es reuneix per cantar-li a la lluna. Un dia apareix un gat foraster, de color negre, que acaba d´arribar a la ciutat. La seva presència crea divergències dins de la comunitat de gats. La majoria el fan de costat i es mostren hostils amb ell. Uns pocs intenten conèixer´l i donar-li cabuda. Un tema de plena actualitat que ens parla del rebuig al nou i desconegut, del “buylling” i de la necessitat d´aprendre a conviure.

Un text de Macià G. Olivella(alter ego de l´actor Maties Gimeno) i Alicia Serrat i amb música de Ferran González. Alicia Serrat i Ferran González són els creadors de l´exitosa “Pegados”, i ambdòs col.laboradors habituals de La Trepa pels qui han fet els textos i la música d´El conte de Nadal i Alicia al país de les Meravelles (espectacle finalista dels premis Max-2010). El polifacètic Ferran González (el podem veure actualment com un dels protagonistes del musical Boig per tu, al Teatre Borràs),  ha composat pràcticament totes les músiques dels darrers muntatges de la companyia.

El missatge final : “Potser no puguem ser amics, però l´important és no ser enemics”. Una actitud a meditar i sobre tot a posar en pràctica en un món encara molt poc receptiu a acceptar que es pugui pensar diferent, molt donat a “estàs amb mí o estàs contra mí” i confondre, inclús inconscientment,  el terme rival amb el d´enemic.  

Una posta en escena d´estil clàssic amb una caracterització i vestuari impecable, una suggerent escenografia i disseny de llums i un bon treball interpretatiu (en aquest cas i en raó dels felins personatges amb un important treball corporal), amb el segell característic d´aquesta companyia històrica. Agustina Solé, co-fundadora de La Trepa, signa la direcció. En escena les sempre encertades Esther Pèrez-Ferrer (que té cura també de les coreografies), Olga Fañanàs i Mariona Campos amb el també sempre afinat, Marc Miramunt, acompanyat dels joves Miquel Àngel Sànchez i  Marcel Clement.


La Companyia La Trepa va iniciar la seva llarga i fructífera trajectòria el 1977 i és una de les companyies bàsiques i fonamentals de la història del teatre a Catalunya, especialment el teatre per a infants i joves. El 1988 varen recuperar el Teatre Regina i el varen obrir al públic com a Jove Teatre Regina, tota una declaració de principis que han continuat amb modèlica dedicació fins a la data actual. Teatre per a nois i noies i per a públic jove.  

Gràcies als seus cicles de teatre de les autonomies es va poder veure a Barcelona a les més destacades companyies de l´estat espanyol, amb muntatges per a nois i noies, com Achiperre, Laví e Bel, Teatro Paraíso, Suripanta, Los Titiriteros de Binefar,  Quiquilimón, Teatro San Pol, Pinpilinpauxa,  Zampanó i entre d´altres la compañía italiana Aida (conVerso Oz), la compañía belga La Galafronie.

En la seva etapa més brillant hi van col.laborar estretament amb el gran director italià Carlo Formigoni (inoblidables els espectacles : Aladdí-1993, El cercle de guix-1992, La Blancaneus-1994, El Rei cèrvol-2000) i amb el director serbi, que viu i treballa a Castelló, Hadi Kuric-Teatre de la Resistència (inoblidable muntatge de La bella i la bèstia, 1999, amb l´extraordinari vestuari i impactant escenografia de Marja Jankovic i amb els actors Nuria Colàs i Oriol Tarrasón com a protagonistes).

No podem oblidar tampoc els brillants inicis amb la fèrtil col.laboració amb el  dramaturg Jorge Díaz (Les joguines oblidades- 1982, La ciutat que tenia la cara bruta-1977, La Trepa al páis del Generalet-1978, La dragonera,  …), amb  directors de la categoria d´Alberto Miralles i Joan María Gual. Cal mencionar així mateix la superproducció, Els tres mosqueters-1999, un dels més espectaculars muntatges per a tots els públics produits a Catalunya per una companyia privada, catorze actors a escena i dirigit per en Pep Antón Gomez  (representat al Teatre Romea al llarg d´una temporada). Aquest espectacle va ser nominat als premis Max els anys 1999 i 2000.  

Dels espectacles per a joves cal recordar especialment , La millor marihuana la fa la mama, de Darío Fo, que va obtenir un gran èxit de públic i Don Joan el convidat de pedra, dirigit per Formigoni.   

En la darrera època La Trepa ha posat en escèna amb la seva eficàcia i professionalitat característica :  

 L´aneguet lleig, El meravellós magic d´Oz, El Conte de Nadal, Don Quixot, La gallina dels ous d´or, Rateta i si escombres l´escaleta i Gats), mantenint una companyia estable. La Trepa ha estat una continua pedrera d´importants i brillants actors i actrius que es varen iniciar en els seus muntatges (la María Agustina Solé sempre ha demostrat tenir bon ull per captar el talent dels joves i donar-lis oportunitats). Per La Trepa han passat entre d´altres Francesc Orella, Alex Casanovas, Marc Cartes, Oriol Genís, Resu Belmonte, Jaume García, Manel Sans, Oriol Tarrasón, Jep Sanchez, Lluis Graells, Alicia Serrat, Nuria Colás, Pep Farrès, Xavi Ricart, Ada Cusidó, Pau Durà …). Col.laboradors de la companyia han estat, entre molts d´altres, l´escenògraf i vestuarista Josep Massagué, els escenògrafs Tero Guzman, Lluc Castells i Pep Carol, els músics Joan Vives, Antoni Olaf, Toni Olivé, el titellaire Eudald Farré,Els coreògrafs Roberto G. Alonso i Eva Hernández, l´escriptor-actor Jordi Jané, l´actriu i directora Elisa Crehuet, l´actor Josep Mota, els directors i actors Ramón Molins i Eduard Muntada....i una llarga llista de noms significatius del teatre a Catalunya.

El 1998 els hi van otorgar una Mención de Honor a la prestigiosa Feten (Feria Europea de Teatro para Niños y Jovenes) pels seus 20 años de trayectoria.  María Agustina Solé va rebre el 2010 una distinció per part de l´Ajuntament barceloní per la seva aportació a la cultura de la ciutat de Barcelona.  

Més informació a www.jtregina.com