Horta

informació obraSinopsi:

Espectacle que recupera els valors arrelats a la terra i als costums més genuïns i ancestrals. Un recorregut a través de diferents espais transformats en horta, on els sentits i els xiquets seran els protagonistes: tocar la terra, escoltar i cantar cançons, descobrir històries i objectes antics o olorar herbetes. Joana i Esther, les dues protagonistes d’aquesta història, ja ho tenen tot a punt: és el moment de despertar la terra i començar el cicle, igual que els ho van ensenyar el seu iaio Vicent i la seva iaia Maria. Arromangueu-vos i connecteu tots els sentits perquè sota la terra hi ha molts secrets per descobrir.

Crítica: Horta

11/09/2019

Embrutar-se les mans i acariciar l'emoció

per Jordi Bordes

L'Horta Teatre trenca amb la convenció teatral que coarta els nens d'estar callat i no poder intervenir (els pares advertien als més menuts que al teatre no es podien moure) Doncs res d'això, amb cura, la canalla experimenta com es planten cebes, pastanagues, enciams... I en convidar-los a què es facin forts els plançons xiuxiuejant-los “A créixer!” Les dues pageses de circumstàncies (empatia absoluta entre les dues cosines que denoten una gran estima pel iaio que els hi ha ensenyat a estimar la terra) traslladen els visitants del tros a la casa on s'assequen les cebes. Es posen a explicar secrets. Juguen a ensenyar i explicar què penja en les parets, com qui fa record dels pòsters que hi ha a l'habitació. Diverteixen representant les històries que els expliquen els iaios (i que elles s'han après de memòria i els agrada reinterpretar-les) i provoquen l'emoció amb la seva estima pels avis. Pell de gallina amb un recurs ben simple i efectiu.

Sortint de la cebera, es produeix la sorpresa. La canalla els encanta dur-se coses a casa dels espectacles. En aquesta obra no se'n van amb les mans buides (ni netes): han après a plantar i molt probablement s'atreviran a provar les hortalisses que, fins ara,només coneixien per les formes plastificades de les safates del súper. Molt bon treball, senzill i directe, que atrapa a grans ipetits. Avis, pares i fills comparteixen una experiència natural i cultrual alhora.