L'Agustinet i la caseta de xocolata

informació obra



Producció:
Cia Titelles Sebastià Vergés
Sinopsi:

La Companyia Titelles Vergés ens presenta una nova aventura de L’Agustinet. En aquesta ocasió una adaptació per a titelles del conegut conte popular Hansel i Gretel, en una versió actualitzada i divertida en què sempre es busca la complicitat i la participació del públic. La tècnica emprada és la del titella de guant del tipus català. L’espectacle és molt dinàmic, té un ric vocabulari, una escenografia sorprenent amb molts canvis de decorat i una acurada posada en escena. Un veritable plaer pels amants dels putxinel·lis tradicionals. Al fer l’adaptació titellaire d’aquest gran conte s’ha volgut donar més protagonisme a la figura femenina representada per la Gretel.

Sebastià Vergés Martínez, representant de la tercera generació d’una de les famílies titellaires amb més tradició de Catalunya, és actualment l’únic que té els personatges de l’Agustinet, un capgròs, i del Pepitu Campanar, un gegantó, que formen part de les figures festives de la Vila de Gràcia.

Crítica: L'Agustinet i la caseta de xocolata

06/10/2021

L´autèntic titella tradicional català

per Ferran Baile


El famós conte Hansel i Gretel, transformat en L´Agustinet i la casa de Xocolata, reviu com altres contes que tenen en repertori, en les destres mans i les veus expertes de la Companyia Titelles Vergés. Des de la presentació, els nens i nenes ja entren en el joc i es desfoguen cridant divertits les aparicions dels ratolins, aranyes i madrastres-bruixes (en aquest cas no surt el dimoni), que van apareixent al llarg del conte.

Els Titelles Vergés son l’única companyia de titelles que manté i renova la tradició del titella català. Tres generacions contemplen l´evolució d´aquesta companyia que des del 1995, en mans de Sebastià Vergés i Martínez (nascut el 1958, i debutant ben jove com a aprenent-ajudant el 1965), ha recuperat l´esperit del gran titellaire que va ser l´avi Sebastià Vergés i Prats, i ha perfeccionat les tècniques i els materials i ha adaptat temàtiques i guions als temps actuals. Amb la seva companya Montserrat Albalate, porta 26 anys captivant i fent riure a diverses generacions i reivindicant i documentant la històrica trajectòria del titella tradicional català.

A més de gaudir amb la representació (Titelles Vergés, en fan una mensual, diferent cada mes), es pot visitar una esplèndida exposició de titelles tradicionals de guant i teatrets.   

Exposició de Castellets i Titelles

Dissabte 9 d´octubre es va inaugurar l´interessant exposició que es va complementar amb una taula rodona i un homenatge sorpresa al gran mestre del titella de guant, Llibert Albiol de Titelles Babi (85 anys i més de 60 als escenaris).

L´exposició es composa d´onze vitrines dobles que acullen 40 titelles i cinc teatres de titelles de gran format-castellets (sis comptant amb el que utilitzen els Titelles Vergés per les actuacions quinzenals). Al final de l´article us en farem la relació complerta del material exposat i els dies i hores en que podreu visitar l´exposició.

Sebastià Vergés va idear aquesta exposició de Castellets i Titelles, amb l´esperit de reunir a un bon nombre de titellaires que empren o han emprat el titella de guant i envoltar-la de 5 teatrets de titelles, unint així varies companyies, varies generacions i varies tècniques dins del guant.

 

 

Llista complerta dels participants en l´exposició:

 

4 de Titelles Anglès (Dimoni, Avi, Municipal i Lladre)

2 L'Agustinet i el Pepitu Campanar, els titelles de la Vila de Gràcia (Titelles Vergés)

3 de Titelles Vergés (Perico, Dimoni Banyeta, Lleó Poruc)

2 de Titelles Dandy (Princep i Princesa)

6 de Titelles Babi (Enanito Babi, Oswaldo, Capitán Sin Miedo, Dimoni Rabolargo, la Bruja Haraposa, el Pelacañas)

2 de L'Estenedor (La Coralina, el Rei) 

1 de Binixiflat 

2 de Pengim-Penjam (Bertutx, la Mort)

2 de L'Estaquirot (Maginet, Ferran)

2 de L'Àvia Pepa (L'Àvia Pepa i la Lola)

2 de Peus de Porc (Dimoni, Rinaldo)

2 de La Puntual (Polichinela, la Mort)

2 de Txo titelles (Dimoni, Tonet)

2 de Helena de Sôla (Memé, el Maestro)

2 de Matito (Senyor y senyora de la fàbrica)

2 de Eudald Ferré (Señor de la Vega, Rosita)

2 de Micro-Troupe (Lleó i Renard)

 

Esta afegit el codi qr amb el currículum i els logos de les companyies a les vitrines.

 

 

Dies horaris i contactes

Es podrà visitar fins divendres 29 d´octubre, tots els dies, feiners, de 9.00 a 13.00 i de 16.00 a 23.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 23.00 hores. Més informació, a www.lavioleta.cat i www.titellesverges.com 

 

 

Text: Ferran Baile i Llaveria,