La mel

informació obraDirecció:
Miquel Górriz, Xicu Masó, Jumon Erra
Intèrprets:
Xicu Masó
Ajudant de direcció:
Anna Maria Ricart
Escenografia:
Enric Romaní , Maria Albadalejo
Il·luminació:
Agustí Viladomat
Vestuari:
Enric Romaní , Maria Albadalejo
Autor:
Jumon Erra
Sinopsi:

"La Mel" és la narració d'un home que, després de 70 anys d'intensa vida, torna al seu poble natal on només queden nou veïns, que es converteixen en els protagonistes dels seus relats, fets de poesia.

Xicu Masó posa veu i cos en aquest espectacle a la poesia de Tonino Guerra, poeta i narrador italià que coneixem com a coautor de guions tan cèlebres com el de la pel·lícula de Federico Fellini "Amarcord". 

Crítica: La mel

25/10/2015

l'arbre de la memòria

per Francesc Massip

Xicu Masó fa un doblet virtuós: ell, com a individu que llegeix i frueix, ens presenta la personalitat captivadora de Tonino Guerra i l'obra que ha triat per recitar; i alhora, com a actor, interpreta Il miele, un poema on evoca els seus orígens i que rima amb Amarcord ("Me'n recordo"). I és que Guerra és el guionista italià per excel·lència de l'últim mig segle, que com a tal ha signat films d'Antonioni, De Sica, Fellini, els germans Taviani, Tarkovski, o Angelopoulos, entre d'altres, que va néixer al poblet de Santarcanzal in Romagnolo, prop de Rímini, que els nazis el van deportar a un camp de concentració on alleujava les angoixes dels seus conterranis recitant-los poemes propis i aliens en emilià-romanyol, que va emigrar a Roma on va desenvolupar la seva vida professional, però que va voler tornar al seu poble per morir. Al llarg de l'espectacle entrecreua els dos fronts narratius, l'un de gran proximitat amb l'espectador, l'altre revivint la intensitat poètica del relat de Guerra. Un treball punyent i evocador, on Masó demostra amb una sobrietat radical com es pot arribar a l'ànima sense cap ornament. No li cal: la força del verb de Guerra es trena amb la vivor de la interpretació i prova, com deia Tonino, que "un i un no sempre fan dos: una gota d'aigua més una gota d'aigua fa una gota d'aigua més gran". Grandesa de Guerra i grandesa de Masó en un monòleg de profunda alenada.