La Plana

informació obraIntèrprets:
Jordi Pérez, Carla Vallès, Saoro Ferre, Laura Yarza, Carlos Briones, Carles Garcia-Llidó, Manu Gómez, Lluís Homar, Pau Viñals
Ajudantia de direcció:
Marilou Roqueplan
Vestuari:
Muriel Parisi
Composició musical:
Jordi Pérez i Soldevila
Vídeo:
Companyia Sargantana
Direcció:
, Marc González de la Varga
Autoria:
Marc González de la Varga
Sinopsi:

Un menjador instal·lat en un petit turó acull tres personatges que han fet d'aquest espai casa seva i de la companyia mútua, una família. Un vespre, mentre sopen, els esdeveniments els sorprenen. Tot allò que cada dia podien seguir per la televisió, els envaeix i transforma les seves vides, i potser les d'un país sencer.

Fins a quin punt estem preparats per a poder imaginar un nou sistema polític, social o econòmic?

Crítica: La Plana

14/02/2015

MINIMALISME i GRAN GUINYOL

per Ferran Baile

L´ànsia de poder, la política com a vehicle pel benefici propi, l´art de l´engany, de la manipulació, la crisi del nostre model de societat. Sobre aquests temes tant punyents de la nostra actualitat gira el darrer muntatge de la Companyia SarGanTaNa, els impulsors d´aquest interessant projecte que és el Teatre-Studi de La Vilella. Un espectacle que juga amb la paròdia, fins a la distorsió del grotesc i la metàfora visual.

El marc minimalista del modest menjador d´un matrimoni humil, situat en la superfície inclinada d´un turó, és l´habitatge d´una família treballadora. Dos ciutadans crèduls i modestos que veuen envaïda la seva intimitat per polítics somrients en campanya electoral, guarda espatlles amb ambicions polítiques i policies intimidadors. El pas del temps, la vida efímera, la mort segura, circumda l´espai on les vides dels ciutadans de peu es van fonent a mida que es van fonent les seves esperances en un futur millor.

¿Quin és la sortida a aquest cercle enrarit i putrefacte en el que ens veiem immersos?. La sortida és una fugida endavant i l´espectacle acaba (o comença) amb l´esperit d´un gran guinyol i amb una metàfora de gran impacte visual que va ocupant tot l´escenari.

No és en Jordi Pèrez i Soldevila (autor, director i compositor de la música, inclosa la cançó del polític, We love you), amant dels reptes fàcils. Entusiasta de la metàfora, del surrealisme i del teatre de sensacions, busca constantment combinar el text amb el simbolisme visual, dins d´un treball seriós i acurat en el que la intensitat en la interpretació cobra una vida fonamental.

A La Plana, no aconsegueix possiblement, un espectacle tan arrodonit (dramatúrgicament), com a Stan&Owsky (clar homenatge a l´Esperant a Godot de Beckett), o Ball d´hivern,  però té els suficients punts d´interès com per fer-lo recomanable a tots els qui els hi agradi conèixer els nous creadors i el teatre d´experimentació. L´espectacle té forces imatges impactants com les de la cadira que rellisca pel plànol inclinat, fent que la protagonista no aconsegueixi mai seure amb comoditat i es mogui en l´inseguritat i l´angoixa (dramàtica Carla Vallès). El discurs del polític entre exabruptes incontenibles de grunyits de porc, un clar homenatge a Granja animal d´Orwell. La seva irònica interpretació a l´estil “crooner” de la cançó We love you, veure video a la web (notable interpretació de Carlos Briones), l´impactant i macabre final, que no desvelarem….

Carla Vallès, Saoro Ferre i Carlos Briones, tres puntals de la companyia, conjuntament amb en Jordi Pèrez, que apareix breument al principi, realitzen una vibrant interpretació dels personatges principals. Amb ells tres joves actors, Carles García Llidó i Manuel Gomez Perogil, els ambiciosos guardaespatlles, i Laura Yarza Sánchez, amagada i amb un notable treball corporal dins de l´inquietant personatge del carreter, una mena de Caronte.

La Vilella, una meritoria realitat

Té molt mèrit el treball que estan fent en Jordi Pèrez i Soldevila i la Marilou Roqueplan al front d´aquest col.lectiu de creadors (Muriel Parisi, Carla Vallès, Saoro Ferre, Carlos Briones, Edgar García), al haver transformat una antiga fàbrica de sifons en un esplèndit espai-teatre-laboratori de les arts escèniques. Varen obrir portes el 2013 i ja a finals de la temporada passada van programar un dels millors espectacles dels darrers anys, Objetivo : Hamlet, de l´excel.lent creador, actor i titellaire, Miquel Gallardo. Aquest any ha tornat a La Vilella, amb un altre genial creació, recuperada desprès del seu estrena fa quinze anys, L´avar de Molière, interpretat per aixetes-titelles (noviembre del 2014). Abans però es va estrenar un dels espectacles més interessants de la present temporada, Et vindré a tapar, de la jove companyia )E(Espai en Construcció (octubre i retorn el mes de desembre). 

Més informació, www.lavilella.com

Text : ferranbaile@gmail.com