L'agència secreta de les paraules

informació obra



Companyia:
Samfaina de Colors
Sinopsi:

Amb el nou espectacle, El somni del drac s’ha proposat acompanyar a petits i grans a descobrir el món de la glosa, cantar improvisant els versos en el mateix moment que es canten. L’acció arrenca quan l’Agència Secreta de les Paraules, dedicada a la conservació, sanejament i aparellament de les paraules, necessita cobrir una vacant d’agent secret.

Crítica: L'agència secreta de les paraules

10/07/2018

El joc de la glosa

per Núria Cañamares

La glosa és un d’aquells patrimonis amenaçats d’oblit que cal cultivar i, com tota tradició oral, traspassar a les noves generacions. Els darrers 20 anys ha experimentat una revifalla a Catalunya introduint-se en l’aprenentatge del català i en molts camps de l’educació, ja que permet tocar moltes tecles com ara l’oralitat i la improvisació i, alhora, passar-ho bé.

Després de divulgar els instruments populars més desconeguts i l’obra de Joana Raspall, la companyia El Somni del Drac ha centrat el focus en aquest tipus de composicions que canten i rimen “sobre la marxa”. Creació en estricte directe! (això sí, sobre una base). Per fer-ho més atractiu als nens i nenes ho han vestit amb un format teatralitzat en què el públic participa directament del joc.

Els espectadors hauran d’ajudar els dos candidats a agent del Servei de Paraules Aparellades a superar les 4 proves a què els sotmeten l’Agència Secreta de les Paraules. L’espontaneïtat dels petits determinarà el contingut de les històries que s’aniran cantant acompanyades animadament al violí, l’acordió, el guitarró... Ara caldrà completar-la amb una paraula, ara endevinant un dibuix, ara estenent un rumor, ara explicant un conte (també a petició dels assistents) sense utilitzar les paraules prohibides (dictades per ell, és clar). Com al Tabú. Per exemple, com ha estat el cas de la tercera representació a la Fira Mediterrània de Manresa –on s’acaba d’estrenar–: ‘Els tres porquets’, sense esmentar les paraules “tres” i “porquets”. Au!

Si les arts escèniques són vives per antonomàsia i dues representacions no són mai iguals, en propostes com aquesta la premissa s’eleva al quadrat. El públic entra de seguida al joc –abans d’entrar a la sala i tot– i l’aportació d’uns i el retorn dels altres enriqueix l’experiència que, sí, encara podria fer un salt més alt convertint l’Agència en una mena d’Escape Room. Una mica de flaire ja li té...

És molt probable que, per alguns, sigui la primera experiència en glosa. En general, als escenaris o fora de les aules. Un bateig que, d’altres, potser han fet en les festes populars –qui no ha viscut mai uns garrotins porró en mà?–, normalment amb lletres ben picants i reivindicatives perquè sovint es tracta de cantar allò que no es gosaria dir. Arribi quan arribi, que benvinguda sigui, i si sona amb la gràcia d’El Somni del Drac, sens dubte la glosa us haurà atrapat.