Aquest recital musicat s'inspira en l'obra homònima de Carme Riera (Premi BBVA Sant Joan 2016). La proposta fusiona música i litearatura per acostar-se a la figura del carismàtic arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg Lorena, aristòcrata que va convertir Mallorca en el seu petit paradís. Música i paraules transiten per ambients mallorquins i els escenaris de l'obra.
Amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.
Sempre m'ha fascinat la figura de l'arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg Lorena, l'extravagant aristòcrata italià que es va instal·lar a Mallorca el 1872, es va enamorar de l'illa, va aprendre la llengua i en va fer el seu petit paradís. Les darreres paraules és l'espectacle que sobre aquest individu lliure i aventurer han muntat la cantant Marta Elka, el músic Toni Pastor i l'actor Mingo Ràfols, basant-se en la novel·la del mateix nom de Carme Riera, on revela un suposat manuscrit amb les memòries de l'arxiduc.
Com explica Mingo Ràfols, "és una novel·la, fins i tot té tocs de thriller i d'investigació, sobre la figura aquest estrany personatge, que va néixer el 1847 a Florència i va morir a Txèquia el 1915, i que va ser, segons la Carme Riera, el primer hippy de Mallorca. Perquè tothom esperava, en principi, que una persona que tingués relacions amb la Sissí Emperadriu anés a les planes, per exemple, i en canvi ell se'n va anar a la costa més abrupta de l'illa. I com l'acció passava a Mallorca, el més adequat era que fos música mallorquina, tant popular com alguna altra peça que hem triat".
"En la part musical, diu Marta Elka, el que hem fet és mitjançant cançons populars i de poetes mallorquins fer com un vestit per a aquest text narratiu."
A part dels poetes mallorquins que han seleccionat, Costa i Llobera, Maria Antònia Salvà, Guillem d'Efak... darrerament Carme Riera els ha donat uns quants poemes inèdits seus que ja han començat a treballar i un dels quals van estrenar en primícia a la Fira d'Espectacles Literaris Litterarum 2017 de Móra d'Ebre, on van ser un dels tres espectacles més vistos.
L'espectacle fa un any que gira i s'ha pogut comprovar, com explica Mingo Ràfols, que "crea l'hàbit que la gent tingui ganes de llegir la història de l'arxiduc, que es quedi amb la imatge d'aquest personatge hippy, mal vestit, tacat i que construïa a la quinta forca de la plana preciosa de Mallorca, i partir d'aquest interès molts es queden amb més ganes de sentir no tan sols la novel·la de la Carme sinó també de sentir les cançons de la Marta i el Toni, perquè és un recull preciós, el públic es queda realment embadalida amb la veu i la música".