Lorca eran todos

informació obraIntèrprets:
Eloi Benet, Marian Bermejo, Laura Galán, Alejandra Jiménez, Esteban Labarí, Jonatan Minaya, Maite Molina, Emili Pere, Silvana Pérez, Xesús Brañas, Anna Lluc, Coordinació d'actors: Frederic Roda
Sinopsi:

Lorca eran todos és una obra creada a partir d'un treball documental del seu autor i director, Pepe Rubianes, sobre Federico García Lorca, la seva vida, la seva obra i la seva mort. Va ser estrenada al Teatre Club Capitol el gener de 2006. Després d'una exitosa temporada comencen nombroses representacions en diferents ciutats. Les polèmiques esdevingudes amb la malaguanyada estrena al Teatro Español de Madrid motiven la seva retirada de cartell. Més de 200 representacions en gires nacionals i internacionals avalen l'èxit de l'obra. Premi millor muntatge teatral 2006, atorgat per El Periódico de Catalunya. 

Onze intèrprets recreen sobre l'escenari els últims mesos de vida del poeta granadí. L'autor ret homenatge a "aquelles persones que busquen els seus desapareguts" i a Luis Rosales "al qual va acusar d'assassí perquè era falangista, quan va ser l'únic que va ajudar a Lorca allotjant-lo a casa seva".


Crítica: Lorca eran todos

09/06/2013

Resseguir la història amb Compromís, sense esquerdes

per Jordi Bordes

Teatre documental signat pel desaparegut Pepe Rubianes. El còmic irrefrenable va reconstruir els darrers passatges de Federico García Lorca per fer justícia al bon amic Luís Rosales. Explica el cas, ben documentat amb dades d'historiadors per revelar el desconsol d'un amic que volia protegir el poeta i que, involuntàriament, el va propiciar l'execució. Una peça compromesa i sense esquerdes que va aixecar molta polseguera, en la seva primera època per culpa de les baralles judicials entre Rubianes i l'extrema dreta. El primer no va perdonar ni un insult per a un col·lectiu que, encara avui, gaudeix de la impunitat de l'oblit de la transició. La memòria històrica no esà recuperada plenament encara, hi ha qui la vol selectiva. Rubianes deia que s'equivocaven els que volien oblidar. I, com insisteix aquesta obra, aquesta és una veritat que no pot callar-se més.