Malic a la Xina

informació obra



Adaptació:
Néstor Navarro
Intèrprets:
Néstor Navarro, Virgínia Martínez
Escenografia:
Cristina Gracia (teatret), Jordina Salvany (disseny d'ombres)
Interpretació musical:
Dani Campos
Sinopsi:

No us perdeu aquesta aventura d’en Malic, l'aventurer ibèric, que en aquesta ocasió està de viatge a la Xina. En Malic, guiat per un vell savi, intentarà alliberar la princesa Li, la més formosa de tot l'orient que viu a la cova del Gran Dragó, un dragó de la família dels bons. A més, haurà de lluitar contra les ambicions de poder del malcarat Fu-Manxú, que vol ser per qualsevol mitjà Emperador de tota la Xina! Veurem si l'enginy i la valentia d'en Malic ho poden evitar.Vídeo de l'espectacle

Crítica: Malic a la Xina

05/06/2018

Una d´aventures en ombres xineses

per Ferran Baile

Notable espectacle que reviu un muntatge històric del món dels titelles i les ombres a Catalunya, que es va estrenar als anys 80. En Malic, aventurer ibèric, és com una mena de Tin Tin a la catalana, àvid de viatjar, de conèixer nous móns i noves persones i valent i enginyós lluitador contra les injustícies. En aquesta ocasió viatja a la Xina on guiat per un vell savi, allibera a la princesa Li que viu a la cova del drac bo, el Gran Dragó, que l´ha cuidat des de que quedà orfe. Allí coneix a l´emperador nen Xampú que sols pensa en jugar i combat al malvat Fu-Manxú que sols aspira al poder. Una modèlica representació en ombres xineses, amb bon ritme, poesia i humor, molt adient per veure i gaudir en família, amb fascinant visita darrera del teatret, inclosa.

Eugeni i Néstor Navarro, pare i fill, ànimes i motors La Puntual, l´ únic teatre a Catalunya integrament dedicat als titelles, són els que hi posen acció, màgia i veu a la història. En Malic va ser creat per la Companyia La Fanfarra i en Toni Rumbau és l´autor de tots els textos que el tenen per protagonista (Malic a Babilònia, a l´Àfrica, a Nova York, a la Font de l´eterna Joventut, i en breu, s´ està gestant l´espectacle per a la propera temporada, a l´India i amb text escrit pels de La Puntual). En Malic va començar a donar-se a conèixer com a titella de fil, passant a titella de guant (l´Eugeni el reviu en aquesta faceta als seus espectacles de putxinel.lis, Rutines) i manifestant-se finalment de forma més habitual com a ombra xinesa.  

El magnífic teatret que acull la representació ha estat dissenyat per Miquel Grima, el disseny de les ombres és de Jordina Salvany i la música d´Octavi Rumbau, fill del creador de Malic, el que en conjunt és una modèlica col.laboració entre dues generacions. www.lapuntual.info

Els origens de Malic

La Fanfarra va ser una de las grans companyies de titelles de Catalunya i sens dubte la més viatgera. Va néixer el 1976 a Lisboa (Portugal), en plena Revoluçao dos Cravos (Revolució dels Clavells), aquell màgic moviment que va fer caure la dictadura i va portar la democràcia al país veí. Allí en plena efervescència per les llibertats es van reunir tres joves creadors inquiets, la Mariona Masgrau, artista plàstica, exiliada per motius polítics, en Toni Rumbau, escriptor i poeta i l´Eugeni Navarro, viatger des dels seus orígens mestissos (un canari criat a Londres). Les primeres actuacions del grup van ser a Portugal, les îlles Madeira i a Dinamarca. Ja instal.lats a Barcelona, van ser els pioners en les representacions a la plaça del Pí. Allí va començar a actuar Malic, encarnat en titella de la mà de la Mariona que era qui donava forma als titelles.

El 1984, La Fanfarra va obrir al carrer Fussina, al costat del Born, el Teatre Malic, directe inspirador de l´actual La Puntual. Allí es manifestava en Malic en les tres formes, marioneta-titella i ombra, i allí es va estrenar a mitjans dels 80, Malic a la Xina. La Fanfarra, i en Malic amb ells,  va viatjar arreu del món, per tota Europa, per Latinoamèrica, a l´Orient Mitjà, a l´Asia mijana i al llunyà Orient. El 2002, el Teatre Malic va tancar portes i els components de La Fanfarra, si bé sempre units i col.laborant,  varen iniciar camins independents oferint-nos, també individualment, alguns dels espectacles més memorables dels titelles a Catalunya.

En Toni Rumbau va crear i dirigeix en l´actualitat una de les pàgines més documentades i interessants del món dels titelles, que es pot seguir en quatre idiomes : www.putxinel.li.cat  (en català), www.titeresante.es (en castellà) i www.puppetring.com (en anglès i francès). També, a travers de la seva pàgina web, www.tonirumbau.org, podeu conèixer abastament la història de la companyia La Fanfarra, saber dels seus llibres publicats (novel.les, textos dramàtics, òpera..), tenir informació de l´important exposició, Figures del desdoblament, que va dirigir i es va poder veure al Centre d´Arts Santa Mònica de Barcelona (2015-16).

Text : Ferran Baile

ferranbaile@gmail.com