Meohadim

informació obra



Intèrprets:
Blanca Tolsá , Julia Sanz, Gisela de Paz, Berta Martí, Helena Hernáez
Companyia:
Jacob Gómez
Direcció:
Jacob Gómez
Coreografia:
Jacob Gómez
Sinopsi:

Cinc dones i germanes donen vida a Meohadim, transmetent les seves vivències a través de la música, les veus i el moviment. Ulls que observen, que insinuen, que narren. Murmuris i crits que es contraposen per expressar les històries que han marcat les seves vides.

Meohadim neix de la necessitat del coreògraf, Jacob Gómez, de parlar de la seva pròpia experiència amb les seves cinc germanes. El mateix context de partida, però diferents maneres d’entendre la vida. La distància entre ells motiva la creació d’aquesta peça. La Blanca, l’Helena, la Julia, la Berta i la Gisela obren les seves ànimes i permeten que les seves veritats aflorin.

Crítica: Meohadim

13/09/2022

Uns vincles indestructibles

per Valèria Gaillard

"Meohadim", de Jakob Gómez, és una peça que explora les relacions entre cinc germanes, cinc dones que comparteixen un mateix univers, malgrat les diferències entre elles. Aquesta paraula hebrea vol dir estar connectats o units malgrat la distància. Inspirada en la seva pròpia vida, Gómez, ex ballarí de la Kibbutz Contemporary Dance Company i IT Dansa, aconsegueix mostrar a sobre l'escenari els llaços invisibles que uneixen les cinc ballarines —Blanca, Helena, Julia, Lara i Berta— en una dansa orgànica en la que evolucionen totes elles com formant un sol cos compacte. Aquí sabem que es tracta de cinc germanes, però de fet es podria fer extensible a la feminitat sencera.

La narració és força explícita i reserva moments d'impacte, com quan arriba la descoberta del sexe o la maternitat. Aquí hi ha una gestualitat que el coreògraf treballa de manera propia. D'altra ganda, Gómez recorre a temes musicals ben coneguts, com ara Girls just want to have fun de Cindy Lauper per il·lustrar l'etapa desenfrenada de la joventut, la del moment d'or que reapareix al final a mode de tancament. Per mostrar el pas a l'edat adulta, vesteix les ballarines amb unes americanes que constrenyeixen el cos. Disputes, reconciliaciones, solidaritat o enveges, les cinc ballarines —cadascuna amb la seva personalitat i la seva força— transiten per diferents estats d'ànim que prenen forma en una coreografia dinàmica i expressiva.