Norway. Today

informació obraAutoria:
Igor Bauersima
Direcció:
Àlex Mañas
Producció:
Lamolona, JOC d’Actors
Intèrprets:
Mariona Tena, Joan Carles Suau
Ajudantia de direcció:
María García de Oteyza
Vídeo:
Emmanuel Granados (projeccions)
Sinopsi:

Julie, una noia d’uns vint-i-pocs, cansada del món que l'envolta, decideix buscar per internet una persona que comparteixi el seu estrany objectiu: suïcidar-se. En un xat troba algú disposat a acompanyar-la i a seguir el seu camí, l'August, un noi de 19 anys fart de no pintar res al món. Decideixen trobar-se en un punt remot de la gèlida Noruega, on un precipici de 600 metres es converteix en el trampolí perfecte per posar fi a les seves vides.

En aquesta història, basada en fets reals, la Julie i l’August aniran destapant les seves pors i teixint una amistat allunyada dels convencionalismes. El xoc d’aquestes personalitats singulars despertarà sentiments inesperats.

Norway.Today d’Igor Bauersima, dramaturg i director suís resident a Alemanya, va guanyar el premi a la millor obra teatral el 2001 a Alemanya, premi que entrega la prestigiosa revista Theater Haute. L’èxit de la seva estrena el 2001 a Düsseldorf va ser tal que des de llavors s’ha representat per més de quaranta països de tot el món i ha estat traduïda a vint idiomes diferents.

Crítica: Norway. Today

09/01/2014

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Mireia Izard

Llegir a la sinopsi d'un espectacle que tracta sobre el suïcidi espanta a més d'un. Continua sent un tema tabú del qual gairebé ni es parla als mitjans de comunicació. La incomprensió que ens genera la decisió de qui vol treure's la vida ens descol·loca de tal manera que preferim fer com si això no existís. 

Però "Norway.today" no ens deixa girar la mirada cap a una altra banda. Ens planta cara a cara amb dos personatges que han decidit morir tot i que, aparentment, tenen unes vides còmodes i relativament completes. La perplexitat que ens provoca la idea d'un suïcidi s'intensifica amb uns personatges (que molts classifiquen dins la "generació internet") un punt estrambòtics i que ens costa comprendre. La direcció que ha fet Àlex Mañas d'aquest exitós text d'Igou Bauerisma encara aguditza més el sentiment d'estranyesa. Però potser és això el que volia el director, incomodar-nos a la nostra butaca mentre intentem entendre les últimes hores dels dos protagonistes. Si parlem de suïcidi, no hauríem de restar impassibles. El text justament també ens porta cap aquí amb una construcció que sembla la d'un monòleg interior i que ens deixa una petita escletxa per on s'entreveu la llum. És una pena que aquesta no sigui més gran... donaria més evolució al muntatge.

Els dos únics personatges de "Norway.Today", Julie i August, estan interpretats per uns magnífics Mariona Tena i Joan Carles Suau. La seva feina és sincera, generosa i plena de matisos des del primer moment i és la clau perquè la platea entri i es deixi guiar per una temàtica tan dura i poc plaent com la que tracta l'obra. 

Les seves interpretacions, càlides i vibrants, contrasten amb una posada en escena sòbria i freda que inclou alguns recursos audiovisuals per ambientar l'acció. Sincerament, quan tens dos actors amb la potència de Tena i Suau en escena no fa falta cap pantalla de suport.