Qui de petit (o petita) no ha volgut ser astronauta? Sovint els somnis es difuminen amb el pas del temps, però a vegades creiem en coses que, jugant jugant, es fan realitat. Com ara viatjar a Mart, ni més ni menys! Fer-se gran pot voler dir oblidar coses i allunyar-se de persones, però no té per què. A Orbital, veurem el poder d’allò veritable que perdura on sigui i quan sigui. Una història de tres amics apassionats per l’astrofísica servida a través del teatre de gest i objectes i acompanyada de l’audiovisual. Una aventura plena d’humor, creativitat i emoció apta per a totes les edats i especialment recomanada a partir de 6 anys, a càrrec d’una companyia solvent i compromesa com són els Farrés Bothers.
Dos nens i una nena passen les hores jugant a marcians. L’univers forma part del seu joc, tal com tots formem part de l’univers. Però arriba un moment en què les seves òrbites es bifurquen. Ara són adults, fa temps que no es veuen i ja no giren l’un al voltant de l’altre. Un dia, els dos nois reben una comunicació misteriosa de la seva amiga de la infantesa. És a punt de fer realitat el somni dels tres: viatjar de veritat cap a l’espai. Això sí, no vol marxar i deixar la Terra sense, abans, acomiadar-se’n.
És la nova creació dels Farrés Brothers i Cia., una companyia de teatre que treballa amb andròmines, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades. Creada el 2002, en formen part Jordi Farrés, Pep Farrés i Jordi Palet, tres artistes que ens proposen un teatre per a tots els públics, irònic, gens ensucrat i carregat de diverses capes de lectura. Parlen de temes potents, des de punts de vista inusuals, de forma original i no moralitzant. Humor, emoció i complicitat són la base d’espectacles com La maleta de l’Agustí, El silenci d’Hamelín, La visita de la Vella Dama o Tripula, una producció (estrenada al Temporada Alta 2013 i present al Grec 2014; Premi Butaca 2016 al millor espectacle familiar; Premi Fetén 2015) que els va obrir les portes del mercat internacional i els ha dut a països com França, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos, la Gran Bretanya, Lituània, Suïssa, Alemanya i la Xina.
‘Orbital’, l’últim espectacle de Farrés Brothers i cia parla dels somnis que es poden fer realitat i de l’amistat sincera, aquella que perdura en el temps i és capaç d’escurçar distàncies. Després dels premiats ‘Ovni’ i ‘Tripula’, els Farrés tornen als espectacles de viatges. Com sempre, serà tota una altra aventura.
Sobre el fil de tres amics que de petits jugaven a ser astronautes i, finalment, ella (sí, precisament la noia, interpretada per Judit Farrés) té l’oportunitat de viatjar a Mart, la companyia traça una història paral·lela sobre els cossos en moviment, a la Terra i a l’espai. Cossos en òrbita, sovint incomunicats, com aquelles relacions que es fan i es desfan i que, amb sort, se segueixen de lluny “gràcies” a les enganyoses xarxes socials. ‘Orbital’ mostra el valor del contacte real, del simbolisme d’una abraçada, un gest que ara –en temps de covid– cobra encara més potència emotiva.
Sense paraules (l’única que parla és ella i a través d’una pantalla) i carregats amb la força de la música (la banda sonora hi va com anell al dit), les metàfores i un ampli ventall de recursos visuals que comprèn el teatre de gest, la manipulació d’objectes, l’animació de titelles, el mapping, el vídeo en directe... encadenen un continu d’esquetxs coreografiats al mil·límetre on també hi té cabuda l’humor, un humor diferent al que els havíem vist fins ara. Farrés Brothers mostra una nova faceta, una voluntat d’ampliar la creativitat que els caracteritza i sorprendre no només al públic que els ha anat seguint al llarg dels seus 18 anys de trajectòria, sinó també a les noves generacions, més avesades a captar múltiples i dinàmics tipus d’impactes.
Un cop més s’han documentat degudament i, a mode divulgatiu, transmeten quatre nocions astrofísiques com ara quan comparen els ingredients d’una pizza amb el sistema solar. Així la ciència és, sens dubte, més amena i entenedora. Qui sap, potser desperten alguna vocació... En tot cas connectaran amb públics de diferents edats ja que, com és habitual, l’espectacle conté diferents capes de lectura per arribar a l’òrbita dels diferents espectadors.