Parole due

informació obraSinopsi:

Aimé Césaire, nascut a la Martinica el 1913 i mort l’any 2008, va ser un poeta i polític de gran influència intel·lectual i moral a tota la francofonia. Va forjar el concepte de la negritud, sobre el qual s’han bastit una gran part dels moviments intel·lectuals i polítics d’alliberament a l’Àfrica i el reconeixement des d’Europa d’una realitat cultural i política original, intel·lectualment potent i autònoma.

Necessitem reconnectar íntimament amb el poeta, extreure’n la profunditat de les paraules, per interrogar-nos sobre l’absurd i la realitat. En Aimé Césaire, el passat i el present, la història i l’actualitat, es barregen. En aquests moments, en què assistim als últims sobresalts d’un món esquinçat per les seves pròpies contradiccions, volem, sense renegar de res, reconèixer el valor de la poesia i la seva càrrega de pólvora, d’escàndol, de desbandada, de disbarat i d’enlluernament.

En la travessia d’una vida, com fer arrelar una humanitat posada dreta i lliure? Com erigir una nova ciutat sense fortí amb un foc nutrici, un foc de farga i no de bomba? Com aconseguir sostenir la flama per mantenir-la viva? Aquest espectacle vol utilitzar l’alè de la poesia per qüestionar l’alè de la vida, cercar en l’obra de Césaire l’aliment per a l’ànima humà. Uns fantasmes vagaregen en nosaltres, ens habiten. I la por ens conquereix cada dia. Ens envaeix, ens fa fràgils en el nostre espai interior. Què podem fer per reunir energies, per mantenir-nos drets?

La poesia de Césaire es manté viva. Ha acompanyat sempre, i ho continua fent, la formació intel·lectual, literària i política de totes les generacions francòfones que han gaudit de la seva obra. És, a més, una font d’inspiració i una manera d’interrogar-se sobre un mateix.

Porta a escena la poesia de Césaire en aquest espectacle teatral i musical Odile Sankara. Escriptora, actriu i directora, va descobrir el teatre a la Universitat d’Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, i és la creadora de la companyia teatral Kandima. També és una de les principals responsables del festival de creació de Burkina Faso Récréâtrales, i és germana de Thomas Sankara (1949-1987), comunista revolucionari, defensor dels drets de les dones i teòric del panafricanisme que va presidir Burkina Faso del 1983 al 1987.

Encara no hi ha crítiques publicades