La sala es transforma en un Parlament on cada un dels espectadors, armat
amb un comandament a distància per votar, governa el teatre com un
hemicicle en què els colors polítics estan per definir. L’autor ens diu
que en la política actual la funció de la paraula és no convèncer mentre
que les coses canvien mogudes per poders que no es diuen, i que tampoc
dialoguen. Veiem què succeeix si de sobte, mancats de tot poder efectiu,
el paper de la paraula torna a ser l’originalment polític de convèncer a
qui l’escolta.
Brillant exercici de democràcia impossible és l'espectacle de Roger Bernat Pendent de votació: un atzucac insalvable per inquietar la més tranquil·la de les consciències. Et pensaves que eres tolerant? Resulta que no sempre. Et pensaves que eres un demòcrata? Potser una mica menys. Et pensaves que tenies les coses clares? No, això no t'ho pensaves, però és que ara, encara menys.
Els protagonistes de Pendent de votació són el public mateix, les dissertacions en les que es troba abocat amb el seu company de seient i les reaccions grupals a les propostes del "sistema" que parla a través d'una gran pantalla al centre de la sala. Un "sistema" que funciona com una ment panòptica alimentada per les nostres creences i que ens les tira a la cara quan menys ho esperem.
Però Pendent de votació també és joc escènic a partir de la ficció de l'art i de la voluntat de crear un cosmos independent i autoexplicatiu com és qualsevol bon espectacle. Aquí, Roger Bernat ha donat la volta al mitjó i ens l'ha espolsat a la cara perquè, a contrallum, penséssim que vèiem nevar. I la veritat és que era molt bonic.