Pep Talk

informació obraAutoria:
Alberto Ramos
Direcció:
Iban Beltran
Intèrprets:
Pep Garcia-Pascual
Ajudantia de direcció:
Sílvia Sanfeliu
Il·luminació:
Alex Aviñoa
Vestuari:
Míriam Ponsa, Josep Abril i Munich
Sinopsi:

Pep Guardiola, exentrenador del FC Barcelona, imparteix una conferència per a gent de negocis. És una conferència clandestina. Quina és la raó d'aquest secretisme?

Pep Talk és una ficció teatral protagonitzada per un dels millors entrenadors de la història del futbol. Pep Guardiola és un líder exemplar, un professional admirat i envejat arreu del món. I no només això: també és una bona persona, símbol d'educació i de perfecció. Quin és el secret? Fora de l’àmbit estrictament esportiu, en Pep explica, diserta i reflexiona sobre els punts bàsics de la seva manera de fer. Sobre una “cultura empresarial” que té molt a veure amb la cultura catalana. També parlarà d'altres qüestions que fins ara no havia gosat explicar en públic.

Per què potser en Pep no és tan diferent de la resta de mortals…

Crítica: Pep Talk

23/05/2014

Què diria Guardiola?

per Núria Cañamares

Arenga, humor i ficció basada en fets reals. Un monòleg creatiu construït amb els valors que transmet Pep Guardiola. Des de la catalanitat i la cultura de l’esforç, fins al treball en equip i la superació personal per tal de, finalment, aconseguir qualsevol meta.

És una excel·lent carta de presentació de Catalunya (de fet, estrenada a Dublín i Nova York, inicialment es volia representar només a l’estranger) i tant pot agradar als seguidors del futbol com als qui l’esport rei no els treu el son. Malgrat això, per no perdre’s detall, requereix un mínim de coneixement del tema (més que garantit si es segueix la inevitable actualitat futbolística) i, d’altra banda, probablement teixirà més complicitats amb els culés que amb altres aficions...

Pep Garcia-Pascual, un actor amb (si es vol) certa retirada a l’exjugador i exentrenador del Barça, encarna la figura del de Santpedor sense voluntat d’imitar-lo físicament. En determinades ocasions reprodueix algun dels seus gests característics com ara quan es grata el cap amb actitud reflexiva, però a ‘Pep Talk’ el que es busca és imaginar la vida d’aquest personatge durant el parèntesi d’entrenar el FCB i el Bayern de Múnich. Què feia? Què pensava? L’autor, Alberto Ramos, parteix d’aquest punt per idear la hipotètica gira de conferències que Guardiola hauria impartit a nivell internacional per divulgar el seu “mètode” i les virtuts del país que l’ha vist néixer i créixer.

Amb el suport d’un PowerPoint, parla entre d’altres dels castells, La Masia, la derrota del 1714 i el seu passat com a futbolista i entrenador. Evidentment, no hi falten les seves cèlebres frases, melodies i pel·lícules, ni els professionals amb qui ha conviscut laboralment. Sense revelar el guió, dir que treu punta de situacions prou conegudes per tothom i demostra la capacitat per inventar una història relativament creïble en clau còmica. Sense aquest ganxo l’espectacle seria insípid, encara que potser se n’abusa una mica reiterant un raonament que el públic capta de seguida.

La posada en escena, austera, vestida bàsicament per una porció de gespa, la pantalla i el joc de llums, realça la interpretació de l’actor i, alhora, recorda les populars TED Talks que, de ben segur, han inspirat el muntatge. Per cert, interessant la proposta d’oferir-lo també en anglès –no només en català– a Catalunya (pels qui dubtin del seu nivell, tranquil·litat, està subtitulat en català).