Píndoles 2015. Microteatre

informació obra



Sinopsi:

El Píndoles- Festival de microteatre fora de teatre es caracteritza per el concepte "teatre fora del teatre", és a dir, presentacions fora dels escenaris, en espais singulars. En aquest sentit, la seu del festival, l'alberg (una antiga mansió modernista del 1907) proporciona escenaris tan poc convencionals com un bosc, una bugaderia, una antiga capella o, fins i tot, un dormitori amb lliteres.

El Píndoles vol esdevenir el referent català quan es parli de microteatre de qualitat. Per això, les obres que estrena, totes elles inèdites i dutes a terme per companyies professionals, són seleccionades per una comissió de dramaturgs de reconeguda trajectòria. 

Les obres presentades en aquesta primera edició són: A les fosques, d'Octavi Egea; El catalon d'una nit d'estiu, de Roc Esquius, El progrés, d'Ariadna Pastor; El transportista d'orgues, d'Helena Codorniu; En deu minuts, de Jordi Pagerols; Fuck you, de Marta Solé, L'emú, de Roger Simeon; Missatge Terra-lluna, de Marc Torrecillas; Moro, de Jumon Erra; Peep show, de Roger Vidal; Que algú apagui la llum, de Dílvia Navarro i Termites de Roger Vila.

Les obres premiades per participar al #Girapindoles 2015 són: A les fosques, d'Octavi Egea; El catalon d'una nit d'estiu, de Roc Esquius;  El progrés, d'Ariadna Pastor; Fuck you, de Marta Solé

Crítica: Píndoles 2015. Microteatre

16/06/2016

aires nous

per Josep Maria Viaplana

Espectacles vistos al Teatre Atrium de Viladecans, el 26 de febrer de 2016, per a públic escolar de Secundària.

El juny de 2015 enceta la seva primera edició 'Píndoles', el Festival de Microteatre de Barcelona, també subtitulat 'Microteatre fora del teatre' donat que es fa en diversos espais no teatrals de l'Alberg Mare de Deu de Montserrat de la capital catalana. A iniciativa de David Barrera, director de l'alberg, i de Giulia Poltronieri, va obtenir un gran èxit de públic, un interessant ressò mediàtic, i que diverses sales dins i fora de Barcelona s'interessessin per oferir una programació que combinés vàries d'aquestes 'píndoles' teatrals.

En una d'aquestes, a l'Atrium de Viladecans, vaig veure tres dels espectacles de la primera edició, cosa que em va portar a interessar-me per aquest nou format i visitar Micoroteatres Barcelona. Aquí teniu la meva reflexió sobre aquest fenomen de peces curtes que de mica en mica pren carta de naturalesa entre nosaltres, i molt especialment entre el públic jove.

Consulta la resta d’espectacles del 2015 aquí.


Missatge Terra Lluna

Des de que l’ésser humà camina per la terra ha mirat sovint el cel per trobar respostes, esperant senyals. Avui ell i ella contemplen la volta celeste per la mateixa raó, a la falda d’una muntanya, de nit. Sabran interpretar els senyals?

Autor: Marc Torrecillas
Direcció: Marc Torrecillas
Interpretació: Estefi García i Pere Costa (Actualment Roger Batalla).


Dos joves, noi i noia, que estan d’excursió, es troben en una clariana del bosc en plena nit, observant les estrelles, i mentre ell desplega tots els seus coneixements sobre cossos celestes, ella el segueix atentament, tot i que sense dir res, està pensant en una altra mena de cossos… els de tots dos abraçant-se i fent l’amor -interpretem-. Passa com sovint amb les persones que s’agraden, que tots dos s’agraden, però un d’ells vol ser tan ‘indirecte’ que no acaba mai de trobar la forma de dir-ho, ni tampoc percep els missatges de l’altre ‘cos celeste’. Un tema molt apte per a adolescents (i adolescentes, que diria aquell), el principal valor del qual és que entenem tot un subtext en base al llenguatge no verbal d’ambdós actors, i també gràcies a les tonalitats de la veu, que ens diuen el que no gosen dir les paraules. Bona direcció i interpretació.

Que algú apagui el llum

Ell té TOC. Ens explica com és la seva vida amb el TOC, el seu dia a dia, les seves obsessions. I com el dia que la va conèixer a ella, el seu cervell va callar per un moment per deixar pas al cor, a escoltar els batecs del seu cor per primera vegada. El silenci dins del soroll. Com un llum. Un llum enmig de la foscor. Una foscor massa poblada de monstres i de pors. En el fons és una història d’amor. Una història d’amor amb monstres. Com totes les històries d’amor.

Autora: Sílvia Navarro
Direcció: Sílvia Navarro i Lluís Garrido
Interpretació: Júlia Santacana i Lluís Marquès


També en el món de la parella, aquí ens trobem amb un cas extrem: ella coneix un tipus ‘friki’ (que ens recorda una mica al Jack Nicholson de ‘Millor, impossible’) mostrant-nos com de vegades preferim algú ‘diferent’ precisament perquè no és convencional, però també que massa rareses i obsessions poden molt bé malmetre una parella amb el pas dels anys. Per a públic jove pot tenir sentit com a avís sobre com poden esdevenir les relacions amb gent excessivament original (eufemisme), i té al seu favor el tractament alhora humorístic però sens frivolitzar.

Moro

20:30 h Posa les notícies.
20:31 h Alguna cosa ha canviat.
20:32 h No sé qui ets.
20:33 h No sé qui som.
20:34 h De qui és l’ombra que et tapa mitja cara?
20:35 h Besa’m, toca’m el cul, estira’m els cabells.
20:37 h …

Autor: Jumon Erra
Direcció: Jumon Erra
Interpretació: Gloria Rodrigo i Jaume Casals


Com a text, sense cap mena de dubte, el més interessant i reeixit. En pocs minuts, veiem la parella protagonista (també parella, però en aquest cas és la situació de partida i circumstancial, no el centre argumental) formada per un polític en campanya i la seva dona, on un sobtat fantasma del passat d’ella, fa esclatar un conflicte que treu de dins la veritat de cadascú. Sembla mentida que un text de 15 minuts pugui concentrar vàries reflexions sobre la vida pública, la privada, els prejudicis, el rastre que totes les relacions deixen dins nostre, la mala consciència, la tirania de la imatge social, etc… tota una fita!