¿Qué fue de Pavlovsky?

informació obraAutoria:
Hermanos Olligor
Producció:
Hermanos Olligor
Sinopsi:

És viu? Està en una residència? En un sanatori? “Està molt malament, pobret, es veu... “

Fa més de cinc anys que Ángel Pavlovsky va abandonar els escenaris i tota vida pública, tot mantenint el contacte amb molt poques persones. Entre elles, la que des de fa 20 anys va ser la seva directora musical, Bárbara Granados, que no vol continuar mentint i explicarà tota la veritat sobre Pavlovsky, amb la participació de Pavlovsky.

Crítica: ¿Qué fue de Pavlovsky?

06/09/2018

Quan la primera persona del singular no és egocèntric

per Jordi Bordes

Ángel Pavlovsky està bé ("espero que les dure", respon l'artista a la veu del públic que diu que es troben feliços a platea). Amb això ja hauríem de tancar l'article perquè ja hem respost que aquest personatge que es transvesteix (amb un continu el/la) segueix conjugant en present. Celebra la maduresa i recorda amb estima el seu passat, que va ser menys glamurós del que ell hauria volgut. Però que li ha forjat una humanitat extrema. És impossible no connectar-hi. Ell escolta contínuament, rep la respiració del públic i decideix per on embrancar-se. Si es perd (cinc anys lluny dels escenaris i una sola sessió d'assaig ho fan més que propici a l'estropici, a la trencadissa) no és problema perquè recull el guant i els nervis, els gira, adverteix que no sap per on va, i continua. Si se li cau una hombrera, ensenya que és una Teena lady doblegada, tothom riu, i ella segueix amb una espatlla més alta que l'altra. Ben fresca. En aquest sentit, Bárbara Granados, fa de mestra de cerimònies d'entrada, però sobretot d'apuntadora a Pavlovsky amb un somriure generós que li transmet calma, sempre donant focus a una figura (que segueix alta, d'un rastre pàl·lid i uns cames primes, insinuades en uns pantalons elegants de tall, de reixeta). Grandos, sobretot, l'acompanyant (és clar) al piano, com ha fet des de fa una pila d'anys abans que es retirés. És una amistat veritable que batega a escena. Des de l'ensurt dl càncer que les dues han patit i superat. Com totes les veritats de Pavlovsky.

A l'estrena a La Gleva d'ahir no hi cabia ni una agulla perquè les cadires acaben pujant al marge de l'escenari per mirar d'encabir el màxim de gent i provar de reduir la llista d'espera encara immensa (Pavlovsky assegura que, si prorroguessin una altra setmana, seguiria fent sold outs). Els comentaris de platea eren xuclats per l'artista. Però, lluny de renyar, acabava amb un "gràcies per la col·laboració" còmplice, integrador, intel·ligent. La seva aparició (després d'un comiat silenciós, que ningú va  reclamar-li una gira final) arriba per la voluntat de fer un documental (garlaire com és, parla de llargmetratge per donar-se més minuts al seu monòleg, sarcàstic i exagerat) sobre el seu periple. Des d'un poblet a 600 quilòmetres de Buenos Aires quan, als 5 anys decideix que serà artista fins avui, que odia l'ofici de mestressa de casa, que li ha tocat viure. Fer cinc passis permet fer la tria de la millor seqüència. La seva manera d'improvisar, avui, probablement, més accidentada que altres vegades, farà difícil que es puguin barrejar gravacions de dies diferents. Perquè el fil el va reprenent a l'aire. tTé una gran capacitat  en construir missatge. I, tot i que té ben apresos alguns punts per acabar ben rodó el text, el que el fa únic és que és capaç de trencar-ho per donar-li la Vida que li podria faltar a la perfecció. No ho creuran, però Pavlovsky va començar la seva carrera amb la pantomima!, amb la boca ben callada. Com Eugenio o Chiquito de la Calzada va saber girar el timó i reaccionar a allò que el públic li valorava més: Es una artista intel·ligent, a més de sensible.

Pavlovsky escriu en primera persona. Es mou i ataca partitures de Sondheim, per exemple. però ni canta, ni balla; ni és home ni és dona: llavors, què és? es preguntaven els productors de l'època, recorda Pavlovsky: És una persona fora de motllo. Amb una personalitat que abraça, i que respira sabent apreciar cada pausa i donant intensitat a la seva narració. Mestre com ara Rubianes, Gila, però també, amb la caiguda d'ulls de La Maña. Adduint a la justesa de mitjans d'aquesta producció de circumstàncies, no deixa un espectacle pretenciós sense glamur i que fa olor a resclosit, si no una veritat entranyable. Petons a l'aire. El seu declinar en primera persona del singular, sigui en passat o en present, no es fa pesat ni egocèntric. Perquè hi ha estima en els seus pensaments. I agraïment continu d'una vida que li ha agradat viure (i dormir) tant des de la riquesa com des de la pobresa.