Qui canta els seus mals espanta

informació obraDramatúrgia:
Poderío Vital (Itxaso Corral Arrieta i Òscar Bueno)
Direcció Musical:
Poderío Vital (Itxaso Corral Arrieta i Òscar Bueno)
Composició musical:
Poderío Vital (Itxaso Corral Arrieta i Òscar Bueno)
Autoria:
Poderío Vital (Itxaso Corral Arrieta i Òscar Bueno)
Sinopsi:

L’any 2006, els artistes finlandesos Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen alçaven el copyright del seu projecte Complaints Choir per tal d’estendre la taca i animar a altres entitats a organitzar tinglados similars. Des de llavors se n’han creat més de 140, de Filadelfia a Hong Kong. L’any 2016, Poderío Vital va fer el seu primer Coro de Quejas a Madrid. 

La idea és senzilla, atractiva i potent: tothom qui vol envia una descripció d’allò que el crema per dins, i – fetes cançó – tothom qui vol s’ajunta en un cor efímer per cantar-les en un espai públic. Durant una setmana, les participants entrenen la veu i el cos per arribar al resultat final: un cantar que desactiva la negativitat original de les frases però n’aprofita l’energia per generar quelcom positiu.

El projecte artístic Poderío Vital obre espais i organitza trobades multidisciplinars per reflexionar sobre com estem i com volem estar junts en la diferència. En aquest cas, el poder vital està en la transparència i la cruesa de les veus amateurs que s’ajunten, com passa en un cor de gospel. Per altra banda, el poder vital està en la relativització: convertides en partitura i lletra els greuges fan somriure, perden pes. Ja ho diu el refrany: qui canta, els seus mals espanta.

Canviant el títol pel TNT, Poderío Vital modifica lleugerament, però de manera significativa, l’orientació de la proposta. L’accent recau en el potencial artístic, social i ancestralment sanador de la cançó, en la recerca de quelcom constructiu. Es tracta, aquí, de superar l’acte de queixar-se en si (saturats com estan els contextos presents de crits des de la bancada), per espolsar-nos les frustracions de sobre, cantant i fent-ho juntes. Perquè en l’escoltar, l’entendre i el cantar de les penes alienes es pot generar empatia i crear, també, sensació de comunitat.

Encara no hi ha crítiques publicades