Ruta santoral exterior del Born

informació obra



Sinopsi:

Marc O’Callaghan us convida a participar d’una ruta itinerant per les capelletes urbanes del Born, amb música en directe samplejant versions electròniques dels goigs dels sants.

Disperses pel Born hi ha un seguit de capelles urbanes dedicades a diversos sants de la cristiandat. És el Santoral Exterior, que configura el mapa de la religiositat popular a la nostra ciutat. A cada sant, la tradició li ha dedicat un seguit de cants coneguts com a goigs i, a través del projecte CSFCMMCABMarc O’Callaghan n’ha versionat les melodies en estil màkina fent un encreuament entre el simbolisme catòlic i l’exploració de la materialitat i la funcionalitat del so.

Durant la rave itinerant CSFCMMCAB: Ruta Santoral Exterior del Born us convidem a ser testimonis d’un exercici musicològic samplejat a temps real en què escoltarem sons nous per a les velles melodies de cada sant, davant de cada capella urbana corresponent.

SOBRE EL PROJECTE CSFCMMCAB

La sigla CSFCMMCAB és l’abreviació de Correspondències simbòliques entre folklore catòlic i música màkina al casc antic de Barcelona, el títol del projecte d’investigació de Marc O’Callaghan que parteix dels pressupòsits heretats del pensament simbòlic i desenvolupa una fórmula compositiva amb la qual tradueix conjunts iconogràfics religiosos a produccions d’estil màkina. El projecte va formar part del programa BCN Producció 2019-2020 del centre d’art La Capella.

Lloc web del projecte

MARC O’CALLAGHAN (Barcelona, 1988)

Llicenciat en Belles Arts i màster en Producció i Recerca en Art, ambdós a la Universitat de Barcelona. El seu recorregut artístic s’ha anat vertebrant, d’una banda, a partir d’una línia central de peces autònomes en formats d’instal·lació i performance situada en el circuit de l’art contemporani pròpiament dit i, de l’altra, amb una altra línia més perifèrica de projectes ubicats en altres nínxols disciplinaris com el de la música o el de les arts gràfiques. Més enllà dels temes i les tècniques específiques de cada cas, la constant que caracteritza la totalitat del seu treball és que totes les obres són d’una manera o una altra exercicis que posen a prova el principi de correspondència —simbòlica, referencial o formal— entre determinats elements pertanyents a diferents àmbits. Posant-lo a prova, es generen automàticament interrogants relatius als àmbits i elements concrets que en cada obra s’hagin combinat. En alguns casos, la combinació només assenyala unes correspondències que ja eren allà, posant en relleu obvietats ignorades; en d’altres, la combinació implica en si mateixa unes correspondències inèdites que, en demostrar-se plausibles, revelen un cert potencial per suggerir la corroboració de determinades hipòtesis. Així, aquests exercicis funcionen com a metodologies de recerca metacultural a través de la pràctica artística. 

Entre els seus treballs artístics destaquen Coàgul (2009-fins a l’actualitat), un projecte de música industrial en solitari amb el qual ha publicat 23 discs en diferents segells independents; el treball gràfic Revelacions automàtiques, amb què ha fet un seguit d’exposicions i murals en contextos independents i ha parasitat puntualment el món de la il·lustració per encàrrec; El palau de la memòria (2017), un sistema de classificació virtual allotjat a la seva pròpia web que servirà per ordenar la totalitat del seu treball previ segons diversos paràmetres distribuïts en quatre “pavellons”. Des de l’any 2014 està vinculat al festival deslocalitzat Ex Abrupto, i des del 2018 ha anat desenvolupant una discreta carrera com a DJ, principalment a través del col·lectiu Hardcore Wizards.

Lloc web de l’artista

Crítica: Ruta santoral exterior del Born

01/10/2024

De santo en santo, a toda 'mákina'

per Imma Fernández

Santa Maria de Cervelló, Sant Vicenç Ferrer, Sant Joan Baptista, Santa Eulàlia… Hasta 24 santas y santos en capillitas instaladas en calles y rincones de todo El Born descubrimos a ritmo de mákina en el fantástico y singular espectáculo ‘CSFCMMCAB. Ruta pel Santoral Exterior del Born’, creado por el artista barcelonés Marc O’ Callaghan. Una ‘rave’ urbana itinerante que sorprende a todos, también a los turistas y vecinos que se tropiezan con la cofradía de fieles a la caza de santos, como quien caza Pokémons. Seguimos como en una gincana los pasos -muy acelerados, mejor ir con bambas- del artista, que va arrastrando un sampler y cuando llega a cada imagen se para, le ilumina con una linterna y le dedica una breve versión electrónica de su correspondiente gozo –canto religioso popular-. Y de santo en santo, al ritmo de la música electrónica, recorremos a pie las callejuelas del Born. Genial.

Esta festiva procesión makinera parte de una larga y compleja investigación de O’ Callaghan, autor, director y compositor de la pieza. Su interés por la música y por la religión le llevó a estudiar hace ya un lustro las correspondencias simbólicas entre el folclore católico –los gozos- y la música mákina a partir del  tratado ‘Armónicas’ de Claudio Ptolomeo, quien propuso una relación entre el ciclo del año y el diapasón griego. El resultado es, en resumen, que a cada santo, según su fecha de festividad, le corresponde una micro-nota. A partir de esta,  O’Callaghan crea para cada imagen una secuencia de notas en estilo mákina, superponiendo la melodía de los gozos correspondientes. Un ‘virolai’, por ejemplo, para la virgen de Montserrat, a quien relaciona, por su celebración el 27 de abril, con un si, más 47 centésimas de tono. Los estudiosos de música lo gozarán aún más. El público recibe un prospecto con todo el santoral que se visita, su ubicación, la fecha de celebración y la micro-nota correlativa.

El proyecto formó parte del programa BCN Producció 2019-2020 del centro de arte La Capilla, donde O’ Callaghan, conocido en la escena underground musical, presentó, entre otras piezas, ‘La dècada coagular’, uno de sus múltiples proyectos dedicados a la experimentación sonora y la performance. Fruto también de su interés en busca de correspondencias ocultas entre las distintas capas de la realidad que le rodea, partía de los arcanos mayores del tarot para explorar las relaciones entre magia y ciencia, sexo y espiritualidad, cultura de masas y subcultura, a través de sonidos industriales y ritmos hipnóticos.

Ahora su nuevo trabajo, que ya se ha visto en rutas adaptadas a Tortosa y Vic, ha llegado a Ciutat Vella programado por el Centre de les Arts Lliure- Fundació Joan Brossa. La función se inicia en la sala con una clase magistral del creador barcelonés que deja boquiabiertos al personal y gozarán aún más los estudiosos de música. Son apenas 15 minutos donde explica con diapositivas su investigación y fórmulas, una compleja mezcla de armonía y matemáticas difícil de seguir. Ya en la calle, descubrimos, con la mirada alzada, capillitas, fornículos y baldosas devocionales en las que no habíamos reparado aun pasando muchas veces bajo ellas. Hoy, más que nunca, paseamos con la cabeza gacha, abducidos por los móviles o bien para esquivar los santos excrementos de los perros que sus amos se olvidan de recoger. Y nos perdemos un pasado espléndido que gracias a O’Callaghan podemos recuperar.

Con este magnífico proyecto, el artista ha querido rescatar una olvidada antigua tradición local: la de visitar capillas. Cuenta, citando el ‘Costumari Català’ de Joan Amades, que los ciudadanos salían tras la cena para verlas iluminadas y decoradas y les cantaban, si lo conocían, el gozo correspondiente. Cada capilla contenía el santo patrón de un gremio o un santo por el que tenían especial devoción los vecinos de la calle o del edificio. El creador catalán tiene también la versión de ‘Santoral Interior’, con rutas por la imaginería religiosa de las iglesias y ha publicado un CD con canciones en las que ha aplicado su fórmula compositiva a una selección de iglesias del Casc Antic de Barcelona. Un trabajo excelente que merece un largo recorrido por los conjuntos iconográficos de cualquier lugar.