Salüq

informació obraIntèrprets:
Aina Gimeno, Ana Ulloa, Sergi Casanovas
Companyia:
MaQuinant Teatre, Tanaka Teatre
Sinopsi:

L’Aina i l’Ana ens descobreixen el viatge de la Nür, una nena que emprèn de manera involuntària una gran odissea fugint del seu país. Impulsada pel vent de Salüq, recorrerà llocs que mai havia vist i transformarà tot el que es troba pel camí. Les preguntes seran un trampolí que la guiarà fins a una nova llar.

Un espectacle en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies s’uneixen per explicar la gran aventura d’una petita heroïna. Un viatge de superació i esperança.

Crítica: Salüq

22/04/2019

Condensació poètica per explicar el drama migratori

per Iolanda G. Madariaga

Aquest tercer espectacle de la companyia valenciana MaQuinant Teatre -nascuda el 2011- confirma totes les expectatives obertes amb els dos anteriors: El día que cambié mi casa por una trompeta de colores i La fragilidad del Eros. Tots tres són espectacles de creació col·lectiva on es tracten temes d’actualitat des d’un enfocament íntim i poètic on les noves tecnologies, el més artesanal de la representació escènica i la dansa ballen, en meravellosa harmonia, la mateixa peça.

L’odissea migratòria de la petita Nür és un bellíssim espectacle de dansa combinada amb imatges projectades que conformen una dramatúrgia d’alta condensació poètica. El Salüq o Xaloc és el vent de component sud-est; a la Mediterrània és el vent que ve del nord d’Àfrica, del desert del Sàhara, el lloc on s’inicia l’aventura de la Nür. La Nür és una nena obligada a travessar el desert i el mar, fugint del seu país d’origen, per anar a trobar una nova forma de vida. Juan Pablo Mendiola signa el text i la direcció d’aquest espectacle fonamentalment visual. Les ballarines Aina Gimeno i Ana Ulloa (MaQuinant Teatre) interactuen en un espai escènic amb cossos modulars que van desplaçant. Les formes apareixen com llocs per al trànsit: a vegades obstacles que cal vèncer, a voltes rampes per lliscar o trampolins per saltar d'un indret a un altre. Aquests cossos geomètrics guarden moltes sorpreses al seu ventre; a més de la funció esmentada, són també receptors de les magnífiques projeccions amb que es conforma l’espectacle junt amb la pantalla al fons i una excel·lent il·luminació. El viatge, malgrat el seu component dramàtic, és un procés de descoberta amb els ulls d’un infant. La curiositat natural de la Nür impulsa aquesta descoberta. Les veus en off, barrejades amb la música, guiaran el camí de l’espectador per entendre i compartir aquest viatge iniciàtic del que, de ben segur, en sortireu amb un bri d’esperança al cor.