Taxi... al TNC!

Teatre | Musical

informació obra



Dramatúrgia:
Lluïsa Cunillé, Josep Maria Miró, Xavier Pujolràs
Direcció Musical:
Francesc Mora, Wanda Pitrowska (dir d'orquestra)
Coreografia:
Roberto G. Alonso
Escenografia:
Lluc Castells, Jose Novoa, i equip tècnic TNC
Vestuari:
María Araujo, Mireia Llatge, i equip sasteria TNC
Il·luminació:
Ignasi Camprodon, i equip tècnic TNC
So:
Xavi Rodríguez, i equip tècnic TNC
Sinopsi:

Les varietats eren un calaix de sastre on cabia de tot. Des de cuplets psicalíptics, fins a grans exhibicions de plomes. Des de virtuosos de la música de serra, fins a domadores de puces.

Capaços de reunir a la platea una multitud de diversitats socials, els espectacles de revista van afavorir la invenció de noves sintaxis escèniques, les quals van contribuir decisivament a articular una cultura de masses que configura la Catalunya actual i que encara batega amb força en el nostre imaginari col·lectiu. Revisitant alguns materials produïts al Paral·lel durant la primera meitat del segle XX i fent-los dialogar amb la nostra actualitat, volem apropar-nos a revistes musicals com ¡Chófer... al Palace! o les més tardanes Taxi... ¡Al Cómico! i Taxi al Paralelo.

Amb la voluntat de subratllar el caràcter públic del Teatre Nacional de Catalunya i de fer-lo accessible a col·lectius amb especials dificultats, els ingressos generats per Taxi... Al TNC! es destinaran íntegrament al programa Apropa Cultura, una iniciativa que pretén eliminar fronteres socials i econòmiques en l’accés públic a la cultura. Sense cobrar res a canvi, molts dels artistes presents a la temporada participaran en aquest espectacle i totes les entrades –sense excepció– seran de pagament. Així doncs, cada espectador podrà decidir quina quantitat de diners vol destinar-hi.


L'espectacle compta amb l'Orquestra de les Glòries Catalanes, Companyia Alquimistes Teatre, Animal Religion, Mag Hausson, Mali Vanilli I els intèrprets de la resta dels espectacles de la temporada 2013/2014 del TNC

Crítica: Taxi... al TNC!

03/10/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Ferran Baile

AMB TAXI, AMB METRO, AMB BUS O SIMPLEMENT A PEU, NO DEIXEU D´ANAR AL TNC.

Taxi el TNC”, és un espectacular gala que al llarg d´hora i mitja fa un homenatge al món de les varietats i en especial aquell món del Paral.lel dels anys 20 i els anys 30 i els compositors i lletristes més destacats de l´època (Joan Misterio, Rafael Martinez Valls, Enric Clarà, Joan Viladomat....i Josep Maria de Sagarra, entre els lletristes).

Més de cent persones, entre actors i actrius, cantants, músics, acrobates, mag, dramaturgs, directors d´ escena, coreògraf, vestuaristes, tècnics de llum-só-muntatge…han reunit els seus esforços per fer possible, en un temps record, aquestes cinc úniques funcions. La recaptació anirà integrament a benefici de l´Associació Apropa Cultura i el seu magnífic treball amb persones amb discapacitats, exclusió i aillament social. A traves d´apropar-los als móns del teatre, la música, la dansa, el circ i les arts plàstiques estan aconseguint notables progressos.

Són divuit números al llarg d´hora i mitja continuada d´espectacle, portat a bon ritme. Alguns excel.lents, com el dels acròbates d´Animal Religon (Niklas Blomberg i Quim Giron), amb acrobàcies increibles sobre i a l´entorn d´un piano en moviment mentre el pianista no para de tocar al ritme del cuplet d´”El vestir d´en Pascua”l. D´altres molt divertits com les actuacions corals : “Fresquibilis sur Mer (quin gustibilis!!)”, “El jazz del gato Félix” o el mateix “Taxi…al TNC”, del final, amb taxi ecològic entrant a l´escenari i recollint a la histriónica, divertida i brillant directora d´orquestra Wanda Pitrowska (alter ego de Xavier Albertí). Afegim l´elegància del mestre il.lusionista Hausson amb una divertida i lacónica Lina Lambert d´ajudant "florero-Tachán!"; l´estelar actuació de Lluis Homar, cantant i brodant en una interpretació dual (noieta virtuosa i vell i jove libidinòs), el divertit cuplet “El cap viu” i l´ocurrent posta en escèna com a figures-estatues a l´estil de les de la Rambla, interpretada per la soprano Claudia Schneider i el tenor Antoni Comas.

Tots aquests cuplets i números mantenen, encara ara, part de la gràcia i la frescor de quan varen ser escrits. Altres han notat el pas del temps i han perdut aquesta gràcia que tenien quan van ser estrenats. Sols la presència, l´entrega i el magnífic ofici dels actors i actrius que els interpreten els fan passar dins del conjunt.

Excel.lents Carme Sansa i Carme Conesa, defensant “Niní” i “Flor de vici”.

Poder veure en una sola funció i en escèna, a més dels nombrats, a Carme Elías, Mercè Aranega, David Bagés, Francesc Lucchetti, Esther Lòpez, Aina Sànchez, Joan Carreras, Anna Sahun, Llorenç Gonzàlez, Queralt Casasayas, Màrcia Cisteró, Antònia Jaume, Mireia Llunell, Montse Esteve, Nora Navas, Alba Pujol, Mar Ulldemolins, Terresa Urroz, Pepo Blasco, Mali Vanili, Ramón Pujol, Peter Vives, Marta Ossó, Bernat Quintana, Candela Serrat, Roser Tàpies, Júlia Truyol i els sempre espectaculars Egos Teatre. Afegim la veu en off de Jordi Boixaderes i la interpretació d´un número per part d´Alquimistes Teatre format per persones amb discapacitats.

Acompanyant-los i omplint l´espai musical els 20 músics de l´Orquestra de les Glòries Catalanes (sorgida de l´ESMUC, Escola Municipal de Música de Catalunya). Destaca, es nota i s´agraeix el magnífic toc coreogràfic del Roberto G. Alonso i la coordinació de partitures d´Albert Guinovart i la direcció musical de Francesc Mora.

Unim la labor dels dramaturgs Lluïsa Cunill, Josep Maria Miró i Xavier Pujolràs i tot un seguit de directors de cadascun dels 18 números : Lurdes Barba, Carlota Subiròs, Josep Maria Segura,  Israel Solà, Josep María Miró, Alicia Gorina, Jordi Prat i Coll, Xavier Martínez, Jordi Oriol, Verònica Ramirez i Francia Gajardo i el propi Xavier Albertí, nou director del TNC.

No s´ho perdin.

El preu de les entrades és simbòlic i l´ajut a les persones que ho necessiten, real i efectiva.

Per contactar amb l´Associació Apropa Cultura, www.apropacultura.cat

Per saber més del Paral.lel i la seva época daurada, consulteu el llibre-catàleg de l´excel.lent exposició que es va poder veure al CCCB, "Carrer i escena-El Paral.lel 1892-1939"  d´Eduard Molner i Xavier Albertí. Editat per Viena Edicions i l´Ajuntament de Barcelona.

Consulteu les revistes Paral.lel, Oh!, que edita la Coordinadora d´Entitats del Poble Sec, amb fascicles sobre els artistes i els teatres que van fer gran el Paral.lel, www.zonasec.cat

Conèixer l´excel.lent tasca que està portant a terme el Centre de Documentació Històrica del Pobe Sec (CERHISEC), amb en Josep Guzmán al front, www.cerhisec.cat