The train… is gone!!!

informació obra



Companyia:
Pallassa Xicana
Sinopsi:

Loco Brusca no és només un performer, un artista… és algú que té alguna cosa a dir!
En aquest espectacle, un vagabund arriba a l’estació d’on acaba de sortir el tren de càrrega que l’havia de portar on és el seu amor, algú que potser l’espera des de fa molt de temps. Però perd el tren…
Està abatut, però en veure persones esperant també els pren com a amics per divertir-los mentre ells esperen…
I així curar-se els seus propis mals.

Crítica: The train… is gone!!!

14/05/2024

Un rodamon que ens porta l'alegria

per Imma Fernández


Argentí de La Pampa, el clown Luís 'Loco' Brusca desplega en els seus espectacles un repertori de recursos tan ampli com la seva terra natal. Es va formar a Barcelona amb Jango Edwards, Albert Vidal i Johnny Melville, entre altres, i ha estudiat també les tècniques del Actors Studio o del butoh japonès. En 'The train... is gone!', que ja es va poder gaudir en el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà el 2018, interpreta a un entranyable rodamon que arriba a una estació quan acaba de sortir el tren que suposadament havia de portar-li cap a la seva estimada. Haurà d'esperar al pròxim i allí es queda amb la maleta, el ram de flors i un pollastre. A partir d'aquesta simple idea i amb quatre andròmines a l'escenari, el carismàtic actor i mestre de la pantomima es fica al públic en la butxaca amb el seu humor, a vegades blanc; unes altres vegades, més murri i més brut. Domina el llenguatge corporal disparant la comicitat i demostrant una gran capacitat per a transmetre emocions. 

En els primers instants, la seva tendresa i pena per la pèrdua del tren recorden al Charlot de 'El chico' per a després anar traient-se del barret de copa diferents habilitats Molt divertida, encara que també inclou una àcida crítica a la situació actual, és la seva lectura de les notícies del periòdic, imitant les veus dels poderosos i les bombes de les guerres. També crida "gooool de Messi" per a rectificar divertit –"ah, perdó, que ja no és aquí!"-. El seu catàleg de disciplines inclou trucs de màgia, com quan aboca aigua en el diari doblegat i aquesta desapareix per a després aparèixer de color blau, i una sorprenent habilitat fent percussió amb culleres.

La còmica interacció amb els assistents va cobrant a poc a poc més protagonisme i anima a alguns a acompanyar-li en la seva espera i compartir jocs, música, baralles a càmera lenta i malifetes. Molt ficats en el paper, els participants a Reus van acceptar totes les provocacions (com ara, menjar un tros de pa que Loco Brusca va recollir de l'escenari després d'expulsar-lo de la boca).

A més de divertir, la comèdia, amb final feliç romàntic, conté una moralitat. Tots hem perdut alguna vegada algun tren, però arriben uns altres i cal viure el present, va dir el clown en acabar el 'xou', desitjant que el món canviï cap a l'amor. "Vaig deixar d'esperar els trens quan em vaig adonar que el tren soc jo, qui vulgui viatjar amb mi sempre trobarà un lloc al meu costat; el que no, que esperi", ha explicat l'argentí. A Reus, tot el públic va pujar al seu tren, instal·lat en l'espai de La Palma, i va acabar amb un extra de felicitat. Pitjor es deurien sentir els que l'endemà, acabat el Trapezi, van perdre el tren en topar-se amb el caos de Renfe.