Una galaxia de luciérnagas

informació obra


Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Premi BBVA de Teatre 2021
Itineraris recomana

La dramaturga i directora Aina Tur, responsable de programació de la Sala Beckett i membre del consell assessor del Centro Dramático Nacional, va viure una experiència traumàtica quan tenia 21 anys i es trobava en un país llatinoamericà treballant amb una ONG. Vint anys després, ha decidit relatar aquesta vivència. Així neix Una galaxia de luciérnagas, coproducció de Grec, El Maldà, FiraTàrrega, Principal de Palma i Principal de Maó, que ha dirigit la mateixa Aina Tur amb Carla Tovias. Anna Alarcón, ja apreciada per la seva interpretació, entre d’altres, de Psicosi de les 4.48 de Sarah Kane (obra guanyadora del Premi BBVA el 2016) és l’única intèrpret d’aquesta autoficció. En un crescendo d’intensitat emotiva, Alarcón evoca els records de l’assalt armat, les seves conseqüències i el sentiment de culpabilitat que en va derivar i ens empeny a reflexionar sobre el privilegi occidental. Una peça de gran potència evocativa, tant a nivell de text com d’interpretació.

Article redactat per la membre de Novaveu Lucia Gusmaroli


Autor:
Aina Tur
Intèrprets:
Anna Alarcón
Escenografia:
Marc Salicrú
Il·luminació:
Marc Salicrú
So:
Jaume Manresa
Composició musical:
Jaume Manresa
Assesor de moviment:
Carla Tovias
Ajudant de direcció:
Carla Tovias
Sinopsi:

El juliol del 1998, quan tenia 21 anys, Aina Tur era a Llatinoamèrica participant en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan van patir un assalt a mà armada. Aquella experiència va transformar la vida de l’autora, tant per la duresa de la situació que va viure com per les seves conseqüències. Alguns dies més tard, van poder constatar que la procedència europea de quatre de les víctimes havia desfermat uns mecanismes que mai no s’haurien activat per cap habitant del país on es trobaven. El que va succeir va marcar la vida de l’autora i, possiblement, les de la resta de cooperants que l’acompanyaven en aquella circumstància.

SINOPSI
Todos tenemos una historia silenciada, que nos molesta, nos incomoda. Un suceso que tuvo lugar y que, si hubiésemos podido elegir, no habría ocurrido. Pero ocurrió. Y existimos en ese instante. Sin escapatoria. Una galaxia de luciérnagas parte de una experiencia personal. De un hecho violento, un asalto. Y de sus consecuencias. De la aceptación. Porque el recuerdo permanece. Intacto. Esperando la grieta, la escapatoria. La fabulación. Desde que ocurrió, se han oído millones de versiones. En casi todas, se han obviado algunos nombres propios y ciertas localizaciones. Por motivos de seguridad. Y es que, a veces, cuanto más amplio es el alcance de tu privilegio, más desearías no haber existido. Que ese momento fuese una pesadilla, solo eso. Una pesadilla. Pero, sobre todo, lo que más detestas, es esa silla de la que no te puedes levantar.

Ya se lo he dicho. No puedo despegar el culo de esta silla. Los mangos van cayendo y, yo, no me los puedo comer.

Encara no hi ha crítiques publicades