Una història vertadera

informació obraIntèrprets:
Patricia Morales, Alba Flor, Tomeu Blanch
Producció:
Jordi Banal
Autoria:
Jean-Benoît Patricot
Direcció:
Jordi Vilà
Sinopsi:

Na Berta i na Maria ajuden en Pau a contar la seva història: des del seu naixement com a infant abandonat, passant per la recerca d’una família que l’aculli, per un episodi d’abús greu, per la impossibilitat d’adaptar-se a l’escola i per la recerca, ben àrdua i difícil, d’una mare que resideix en un altre país.

Crítica: Una història vertadera

14/04/2018

Si Calders aixequés el cap envejaria aquest conte

per Jordi Bordes

Una història vertadera és un conte surrealista d’un nen que neix sol a casa i que, amb un ADN molt ben instruït, truca a la senyora. Paquita de l’Ajuntament per veure què pot fer. Tot i el recorregut de trama clàssic dels familiars, el treball de màscares i l’absurd apropen aquesta nova versió del Marco dels dibuixos animats de la tele de fa dècades, en un digne hereu de la narrativa de Pere Calders. La companyia Iguana, versàtil i històrica de les Illes Balears aporta sorpreses contínues a través dels seus personatges, tots blancs, (des del colom de la pau i el seu marit Manolo, embalsamat; al propi nen, en Pau, que busca pares cridant pels carrers, com li han recomanat des de els oficines burocràtiques, amb la millor de les intencions). 

Si els nens poden néixer sols a casa seva  mentre la mare és a Jamaica, és perquè a cada ciutat hi ha un senyor Cantinflas, trencacors, que enamoren totes les dones de la burocràcia. Si en Pau és capaç d'esborrar els nens de l'escola (tal com sona) perquè no s'hi sent a gust i el director, l'altaveu major, decideix que viatgi cap a buscar la mare a l'altre part del món. Un joc màgic que  utilittza un fons d'escenari que contrasta per la simplicitat  d'un carreró però que dóna pas a finestrals, portes, espais que trenca amb l'aparent realisme. Iguana Teatre juga amb una farsa i unes màscares amb un to molt blanc, optimista, juganer, lluny dels espectacles de denúncia  que  s'han deixat  veure per les programacions de Barcelona, com ara, Woyzeck, Z i l'habitació 113. Feliç troballa