Vocal roots. Maria Coma

informació obraSinopsi:

Una peça d'arts escèniques basada en la veu i el cos humà com a instruments que explora un tema universal des de l'autobiografia: la (re)cerca de les arrels, l'origen i la pertinença. Una provocació a l'escolta de la natura humana en la intersecció entre música, performance i art sonor. Es mostrarà en procés de creació, seguit d’un diàleg entre públic i artistes.

Crítica: Vocal roots. Maria Coma

13/10/2022

Acció introspectiva, arran de terra

per Jordi Bordes

La música intimista de Maria Coma va cargolant-se cap endins. I exprtessant-se amb altres formes que únicamen el so de la veu i l'instrument. Repassant els vídeos que es poden trobar a google ja en deixa un rastre la residència a Burg, el 2019. Ara, presenta a la Fira Mediterània un treball acabat de 35 miuts, que aspira a serguir ampliant, explicaven en la conversa posterior. El treball il·lustra la valentia de la cantant que pivota més sobre el cos que sobre la cançó. Des del fons de l'escena i amb una llum que allargassa les ombres iels contrallums, l'artista s'arrossega pel linòleum i va proferint veus als micrófons que estan a 30 centímetres de terra. O que esperen a què els agafi la cantant per deixar anar subtils sons. La mirada escènica de Coma és molt més arriscada que la de Sílvia Pérez Cruz, en una caixa de música/ caravana amb mil sortides (Gènere impossible).

Igualment, l'escena trasllada al mín ímtim que Coma sap insuflar a versions com Pare de Joan Manuel Serrat o el seu Bosc adormit. No és estrany que la composuitora provi de plasmar el seu univers musical a lèscèncic perquè les seves partiturtes projecten unes ombres que tant reforçarien un quadre dramàtic final com una coreografia carregada de matisos. La cantant només s'incorpora wla quatre minuts finals. Abans, canta en posicions horitzontals, el que marca el grau de risc de la proposta, que resulta, tot i així, magnètica.

Bravo per l'experimentació, per la capacitat d'arriscar-se i per trobar un equip còmplice que l'acompanya en aquesta investigació.