Jasmin Vardimon va néixer i va créixer en un kibbutz d’Israel, on va començar una carrera com a ballarina que la va portar a Londres. Des del 2006, és artista associada del Sadler’s Wells de la capital britànica i s’ha convertit en un dels noms més influents de la dansa contemporània. Fa quinze anys que va crear la seva pròpia companyia. Yesterday és una peça retrospectiva que barreja dels millors moments dels seus espectacles i les creacions més noves. Perspicaços i captivadors, els seus muntatges uneixen humor, drama, un punt de provocació i unes imatges sorprenents, sovint creades amb un ús intel·ligent dels recursos audiovisuals. Prepareu-vos a veure escenes commovedores que són fruit d’una aguda observació de la naturalesa humana.
Si alguna cosa hi ha de bo en la dansa contemporània, és que aquesta posa en marxa el generador del món imaginari de l’espectador i el deixa lliure per poder interpretar qualsevol concepte, doncs tot és vàlid.
Aquesta mateixa llibertat es troba en el contingut de Yesterday, un espectacle construït a base dels millors moments de muntatges anteriors i també de noves creacions de la coreògrafa Jasmin Vardimon, una dóna que transmet en la seva obra l’experiència i duresa d’haver viscut en un kibbutz d’Israel.
Gran part del contingut de l’espectacle fa referència a temes punyents i, malauradament, actuals com són, entre d’altres, el càncer, la guerra i el maltractament de la dona; però aquesta duresa queda apaivagada per moments irònics, divertits i fins i tot naïfs, com resulta ser l’escena del dibuix d’una caseta i d’un cor bategant entre les mans d’uns ballarins.
Si bé, el però d’aquest muntatge es troba en el fet que l’encaixament de totes les escenes no acaba d’aconseguir un discurs global equilibrat, el valor de Yesterday és notable i ens arriba a través d’una coreògrafa que sap plasmar, de forma colpidora, la seva inquietud emocional.
Vuit ballarins amb un físic que fuig de l’ homogeneïtat i que generen un moviment altament energètic però no per això poc definit, són una de les parts més notables del muntatge, com també ho són les projeccions, els crèdits musicals i els recursos audiovisuals utilitzats amb la finalitat de crear un espectacle que resulta actual, tant pel seu contingut com per la forma.