RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


17/12/2020

Ara mateix el Circ d'Ara Mateix

El Mercat de les Flors presenta un variat i atractiu cicle del circ més actual (del 26 de desembre al 10 de gener)

per Recomana

Ara mateix circ! Aquest és el fort crit que arriba del Mercat de les Flors (Barcelona) per presentar un interessant, variat i molt atractiu cicle que originalment es diu el Circ d’Ara Mateix (amb la idea de remarcar el caràcter actual de les propostes) però que amb un senzill però efectiu gir de paraules posa l’accent en què el circ estarà present als escenaris en un any marcat per la pandèmia, la incertesa, els confinaments i les anul·lacions.

El cicle, com tot, va caure fa uns mesos per la pandèmia de la covid-19. Havia de celebrar-se el mes d’abril i ara, per primera vegada des de la creació del cicle l’any 2014, es farà en dates nadalenques. Circ d’Ara Mateix ens brinda una oportunitat d’or per conèixer algunes bones propostes ja consolidades de companyies catalanes amb una forta projecció internacional, com Envà de la companyia Amer i Àfrica; o Flou Papagayo de Mumusic Circus; alimentar-se d’algunes estrenes com la de Joan Català (5.100), i descobrir una proposta internacional de primera categoria, CirkVost, que a més arriba amb una carpa (Hurt me tender); i això sempre és un al·licient. Un cicle, en definitiva, de mirada oberta i com es llegeix en l’ADN del circ, amb ganes de sorprendre l’espectador.

En aquesta quarta edició d’El Circ d’Ara Mateix, de caràcter biennal, hi participen set companyies, la majoria catalanes que fan del circ un llenguatge híbrid i pluridisciplinar amb propostes d’autor. Però el cicle començarà el 26, dia de Sant Esteve i canelons a taula, amb una companyia internacional que es podrà veure fins el 4 de gener en una carpa altíssima, de 30 metres d’altura, que estarà instal·lada i ben visible a la plaça Margarida Xirgu. Es tracta de CirkVost, una prestigiosa companyia francesa, de les poques especialitades amb trapezi, fundada l’any 2007 amb artistes procedents d’una de les formacions llegendàries del nou circ europeu: Les Arts Sauts. Serà sens dubte una gran oportunitat per veure una formació que presentarà Hurt Me Tender (Elogi violent de la tendresa), espectacle estrenat el 2018 i una de les tres creacions de gran format. L’espectacle promet música rock en directe i deu acròbates que, convertits en àguiles humanes, executaran espectaculars figures aèries per desafiar la llei de la gravetat i com a metàfores de la desesperació, el fracàs o la felicitat, entre altres emocions humanes. La posada en escena és original de Florent Bergal i el disseny de les acrobàcies porten la firma de Cirque du Soleil.

Tot el cicle es presenta intens i enmig de les dates nadalenques. El dia 27, l’endemà de l’estrena de CirkVost, arriba un dels espectacles més originals i suggestius que ha donat el circ català els últims anys. Es tracta de Flou Papagayo, un espectacle amb un gran èxit a nivell internacional que ja es va poder veure en el marc del Festival Grec el 2018 i que ara, amb Clara Poch i Marçal Calvet enfilant altres projectes, retorna amb Marta Camuffi (suspensió capil·lar) i les noves incorporacions de Sarah Anglada i Lucio Lucario. Hi ha molta tècnica de circ i una pista dodecàgona (12 costats). No cal buscar-li cap argument. És una pel·lícula de sensacions i emocions agradables i amables, jocs inventats i imaginatius que aconsegueix que cada funció sigui una trobada autèntica i amable amb els artistes En un registre totalment diferent arriben per arrasar-ho tot Pablo Molina i Joel Martí. El nom de l’espectacle ja és bastant explícit: Random. I la sinopsi encerta bastant amb el que es trobarà l’espectador a partir del dia 28: diàlegs perturbadors, sincers i de vegades cruels. I evidentent també circ, amb un número ple d’emoció i adrenalina que executen amb una moto per mostrar una combinació explosiva (fum inclòs) de funambulisme i contorsionisme. La jove companyia va ser amb aquest espectacle una de les guanyadores de Circusnext 2018-2019, una prestigiosa convocatòria que reuneix companyies emergents de tot Europa.

I com si el cicle fos un circuit d’emocions, tornem el 30 de desembre a la sensibilitat, les relacions humanes i les metàfores circenses. Els joves artistes Amer Kabbani i Àfrica Llorens presenten Envà, un espectacle on la parella fa una exhibició de bona i depurada tècnica de mà a mà i, alhora, ens expliquen una història sobre les relacions humanes i els murs que moltes vegades impedeixen la comunicació entre persones. Un espectacle molt recomanable, on l’acrobàcia es barreja amb tocs d’humor, ironies i una comunicació molt especial amb el públic.

Deixem aquest any tan diferent. Quim Girón, de la mà de la seva companyia Animal Religion, ens torna a sorprendre amb I les idees volen a partir del 2 de gener i durant quatre dies, fins a la vígília de Reis, actua amb un espectacle especialment recomanat per a infants d’entre tres i cinc anys. Es tracta d’una peça de circ on el joc, la col·laboració amb el públic, la llum i la música s’enllacen perquè cada funció sigui una experiència diferent. En les mateixes dates, del 2 al 5 de gener, set alumnes i exalumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel presentaran Gender, una creació creada expressament per al cicle del Mercat de les Flors, que neix de la necessitat de no posar mai etiquetes, i que inclou roda Cyr, acrodansa, trapezi i perxa xinesa.

El final del cicle, del 8 al 10 de gener, es reserva per a una estrena molt esperada a càrrec de Joan Català, un dels artistes més valorats del circ actual català. Després del gran èxit de Pelat, un solo amb un tronc que encara gira per festivals i ciutats, ara presenta 5.100, un espectacle sobre el ferro com a matèria primera que evoca la feina de l’artesà. Ho farà acompanyat de cinc artistes més: Cecilia Colacrai, José Luis Redondo, Nathalie Remadi, Natxo Montero i Sergio González. Doncs ja ho veuen. Un Nadal intens en diferents espais del Mercat de les Flors. Ara mateix circ, el Circ d’Ara Mateix.

Marcel Barrera