RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


27/04/2022

Dindirindín. Una follia musical de Notte & Giorne, una Commedia dell’Arte al teatre de Sarrià

per Recomana

El proper divendres 29 de maig la deessa Follia visitarà el Teatre de Sarrià. Serà el personatge principal que ens explicarà i cantarà la història de Dindirindin, Una follia musical, la nova proposta de la companyia Notte & Giorno. Es tracta d’un espectacle escènic multidisciplinari on es recupera les essències del teatre del renaixement: la Commedia dell’Arte i la música renaixentista tocada amb instruments de l’època. La trama co-escrita per tota la companyia compta amb la dramatúrgia final del Jordi Pérez Solé, també director escènic.

Dindirindín conta la història d’en Dotore Petrucci i n’Ottavio Pantalone, dos lliurepensadors del segle XVI que tenen entre cella i cella construir una impremta. Però es troben amb que el Capitano Fachardo, de la vella escola, farà tot el possible per impedir-ho. Però quan la Deessa Follia emergeix de l’obra d’Erasme, el filòsof humanista que va impulsar el lliure pensament, tot s’embolica. Servint-se de la inventiva de l’Arlecchino, la Colombina i la Bruixa, personatges prototípics de la Commedia dell’Arte, aquesta deesa provocarà una lluita entre tots. La Follia és un personatge parlat que reflexiona, punxa i provoca amb els seus poders les situacions més inversemblants i que s’expressa talment com si fos del s. XXI. De fet, les clucades d’ull a la realitat contemporània seran constants. A través de l’aparició de l’impremta i el sotrac que va significar, la companyia teixeix paral·lelismes sarcàstics i reflexius sobre com les noves tecnologies ens ajudaran a alliberar les nostres consciències.

Per altra banda, una de les claus dels espectacles de Notte & Giorne és que sempre fa participar el públic i el Dindirindín no en serà una excepció. Des dels seus inicis, la companyia ha tingut molt clar que els seus projectes havien d’apoderar el públic a través de la música i el teatre, a fer-los partícips del que succeeix a l’escenari. L’altra clau és la defensa de repertoris musicals antics adaptats en nous formats, actualitzats, en un procés que busca la desproveir de solemnització dels grans compositors. Mostra d’aquesta manera de fer la tenim en els espectacles Schubert de Prop o el Club Monteverdi.

L’estrena de Dindirindín tindrà lloc aquest divendres, 29 de maig. Però també es podrà veure el dissabte i diumenge. A més, l’obra estrena dues composicions musicals de Mariona Vila i Josep Vila i Casañas, dos compositors reputats de casa nostra. La primera presenta una creació contemporània de l’Elogi de la follia, peça musical que Jordi Savall ja va presentar fa uns anys inspirant-se en l’obra d’Erasme de Rotterdam. El segon ha fet el mateix amb la Lloança a l’amor propi. Però no sols la música tindrà importància en l’espectacle. A través de l’olfacte, el públic també podrà transportar-se al Renaixement. El perfumista Alberto Fernández (A fleur de piel) ha creat una fragància exclusiva: l’Elixir Anticapitanista. Aquest perfum conté notes misterioses de palo santo, dolces com la vainilla o la fusta aromàtica del sàndal. Al final de la funció es podrà olorar i la Deesa Follia en repartirà entre el públic. Cal destacar a més que el dia de l’estrena, al final de la funció, la companyia explicarà el procés de creació del Dindirindín a través d’un col·loqui moderat per Recomana.

L’espectacle compta amb els habituals de la companyia, el solistes Antonio Fajardo, Mariona Llobera, Anaïs Oliveras i Ferran Mitjans. I se’ls hi suma l’actriu Berta Vidal (Esquerdes, parracs i enderrocs, Carles Santos i Jordi Oriol, 2017) qui donarà cos i veu a la Follia. Els intèrprets vindran acompanyats a l’escenari pels tres músics de la companyia, l’Edwin García, l’Emiliano Pérez Riverol i el Pere Olivé. El repertori musical consta de 24 peces clàssiques de l’època renaixentista (excepte les dues anomenades).

Martí Figueras