Posem-hi una emoticona d’aquells alegres i somrients que hi ha als telèfons mòbils. Després de la frustració del mes d’octubre passat, quan tot estava a punt per arrencar la festa i la pandèmia va obligar a suspendre la fira per segona vegada, aquest any de resurrecció la graella torna a estar plena d’espectacles per al públic i activitats per als professionals, que es tornaran a veure les cares amb la preocupació de recuperar un sector molt tocat per la crisi sanitària i que necessita estímuls positius.
Els colors alegres, intensos i optimistes de Marc Sardà, l’autor i dissenyador del cartell i la imatge de la 25a edició, poden ajudar a aconseguir aquesta recuperació anímica, juntament, és clar; amb una programació que per primera vegada en la història de Trapezi no inclou cap companyia internacional -es vol potenciar el sector local-, és molt representativa de l’actual moment del circ català i espanyol, i presenta, atenció, algunes novetats importants. Una d’elles és l’estrena de PSiRC, una de les companyies més i interessants de l’actual circ. El quintet format per Benet Jofre, Wanja Kahlert, Adrià Montaña, Anna Pascual i Rolando San Martin presenta a la carpa de Mas Iglesias Després de tot, un embrió del que serà un espectacle de gran format i que s’estrenarà l’any 2022,
Però la resposta de Trapezi a la pandèmia és l’alegria, i en el camp del bon humor es presenten els més imperdibles d’aquest any. Un d’ells és Mort de Riure, el nou espectactacle de Los Galindos. Tres pallassos (Anicet Leone, Gabriel Agosti i Marcel Escolano) dirigits per una dona, Bet Garrell, presentaran a Reus un muntatge estrenat fa mig any i que posa en qüestió l’arbitrarietat de la justícia. El públic, que seu en pots, taulons, sacs i bidons, se sorprendrà quan vegi una bastida d’obres convertida en el patíbul que està a punt de ser l’escenari d’una execució.
Un dels grans referents còmics, el pallasso Leandre, estrenarà també una nova i esperada proposta a Trapezi. Titulada Fly me to the moon, Leandre i Laura Miralbés són dos pallassos que viatgen cap a la lluna amb un tàndem. Encara que menys coneguda però també amb una gran i comicitat, Cristina Solé deixa de ser la dona de fer feines que vam conèixer a Wetfloor i presentarà la seva nova peça, titulada Home. juntament amb Juan Pablo Luján.
Més enllà d’aquestes novetats, la vallenca Pepa Plana i la igualadina Noël Olivé pujaran a l’escenari del Teatre Fortuny per presentar-nos una única funció de Veus que no Veus, un divertidíssim espectacle que presenta les clàssiques entrades de pallassos de pista en clau femenina i, a més, ho fan en un moment molt dolç d’un espectacle estrenat fa més de dos anys.
Entre les estrenes també hi ha Circ Pistolet, la companyia de Terrassa que presenta el seu nou espectacle Potser no hi ha final, i la versió de carrer de Toca-Toc, de la companyia P'aki P'alla, a més del personalíssim i rebel espectacle Homenaje de Sílvia Capell, on l’artista de En Diciembre ho capgira tot.
D’entre les companyies estatals, el Trapezi d’enguany comptarà la companyia Nueveuno, que presentarà el seu nou espectacle Suspensión, amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. A més, també es podrà veure l’interessant i poètic Calor, de Kikolas, i un concert de malabars a càrrec de l’orquestra Pistacatro, que clausurarà la 25a edició de la fira.
Tots els espectacles seran de pagament –les entrades costen a partir de 2 euros- i s’instal·laran dues carpes, una d’elles al parc d’Antoni Borrell, on s’hi farà el tradicional cabaret de la fira. Serà el dijous, divendres i dissabte, a partir de les 22.30 hores.
Trapezi, aquest any, servirà també per descentralitzar el circ i serà un aparador concentrat dels espectacles que els últims mesos han programat grans equipaments barcelonins, com el Mercat de les Flors o el Teatre Nacional de Catalunya. Són l’avanguardista Ahir, d’Animal Religion; l’homenatge als llibres Ex-Libris, de Cia Voël; la contundent Desdèmona, de Cia. Alba Sarrautre & Les Ofèlies, l’estripat Random, de Joel Martí i Pablo Molina; o el reivindicatiu espectacle Estat d’Emergència, de la Producció Nacional de Circ.
Ley Mendoza, director artístic de la fira, explica el quàdruple objectiu que es proposa la fira en aquest any de celebració: “Volem aprofitar la celebració d’aquest quart de segle del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic”. Per la seva banda, Miquel Curanta director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), posa en valor la fira com el “motor del sector del circ a Catalunya que fomenta la producció, estímula l’exhibició i atrau nous públics”.
Tothom a Reus, doncs, a veure malabars, aeris, acrobàcies i a escoltar el que ens volen transmetre les noves generacions d’artistes de circ, els professionals del sector i també els pallassos i còmics.