Abans que arribi l'alemany

informació obraIntèrprets:
Pedro Mas
Direcció:
Joan Fullana, Toni Casares
Escenografia:
Xesca Salvà
So:
Xesca Salvà
Il·luminació:
Joan Fullana, Xesca Salvà
Producció:
En Blanc
Dramatúrgia:
Mercè Sàrrias
Sinopsi:

Júlia, una dona d’una seixantena d’anys, acaba de ser diagnosticada amb la malaltia d’Alzheimer. La imminència del desenvolupament de la malaltia, així com les reaccions de la seva família i coneguts, la conduiran, després del terrabastall emocional que suposa una notícia com aquesta, a prendre una sèrie de decisions imprescindibles per tal de viure plenament el temps de consciència que li resti.

Crítica: Abans que arribi l'alemany

15/03/2017

Contenció per traçar un preciós quadre tràgic però amb humana dignitat

per Jordi Bordes

L'obra guanyadora del II Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears (una idea que s'ha promogut inspirant-se en el torneig de Dramaturgs del Temporada Alta) que es pot veure aquests dies a La Seca, juga amb una estranya comicitat sempre des d'un punt profund de sensibilitat. L'ombra de l'Alzheimer és cruel. L'autora, Marta Barceló explora els últims dies de consciència d’una dona aparentment realitzada, però que quan està a punt de perdre les claus de la calaixera de la seva memòria s’atreveix a complir una llista que dignifiqui el seu final i que resolgui de manera satisfactòria els seus anhels. 

És un cant silent a la possibilitat de viure amb plenitud els darrers instants. Muntsa Alcañiz és aquesta mare que sap encaixar bé el desordre dels seus fills. Que es reorganitza amb el club de lectura i les seves ganes de fer un creuer. Que es troba distreta mirant-se un aparador. Pedro Mas és tots els altres personatges, que dota de color i actituds diferents, fet que dona volum (també el joc de la llum) a una escena volgudament estàtica. La humanitat i respecte que es tracta l'alzheimer (altres muntatges ho han abordat com ara André i Dorine, El padre, o Operació A.V.I.) dóna escalf als familiars. Perquè la protagonista, finalment, dóna per resolts els seus grans reptes amb el suport del seu amic de sempre i dels seus fills.