Absenta

informació obraCompanyia:
Teatre Tot Terreny
Direcció:
Frederic Roda
Sinopsi:

Teatre Tot Terreny presenta Absenta, un espectacle d'humor literari.: un homenatge a tots els poetes i artistes anarquitzant del Modernisme.

És un reconeixement a autors poc valorats en ambients academicistes pel seu llenguatge popular i que tenien la virtut d'arribar a l'espectador a cops de geni directes. Poemes lúdics que evoquen al Santiago Rusiñol d'Els Quatre Gats i el Cau Ferrat.

Valentí Piula i Poc i la estrafolària Eulàlia Pi i Bord que l'acompanya amb el seu univers de sons són  Quimet Pla y Núria Solina. La parella, després de signar un treball molt premiat amb els seus fills a l'Espai Lliure (Travy), tornen al seu particular sentit de l'humor. 


Crítica: Absenta

21/03/2023

Viatge a l´epoca daurada d´Els Quatre Gats

per Ferran Baile

Espectacle que ret homenatge a una època i a tot un seguit de poetes i artistes catalogats en el sector negre i anarquitzant del modernisme català. Al mateix temps també és un reconeixement als autors, malauradament poc valorats en ambients acadèmics pel seu llenguatge planer i popular, que tenen la virtut d´arribar a l´espectador a cops de geni, sense embuts, directes com el xiulet d´una sageta”. Així es presenta Absenta, aquest exquisit espectacle, creat i interpretat de forma extraordinària per l´actor Quimet Pla, ben secundat amb precís contrapunt per Núria Solina, i dirigit per Frederic Roda Fàbregas.

Mes de 400 representacions arreu, contemplen aquest espectacle, des de que va ser estrenat el 2019, desprès de dos anys de gestació.

L´alter ego de l´actor en Valentí Piula i Poc, rapsoda i monologuista, narrador i cronista, ens invita a un viatge per aquella època efervescent i excitant que bullia a locals com Els Quatre Gats en el moment de màxim esplendor. L´acompanya en el seu recital la peculiar senyoreta Eulàlia Pi i Bord, violinista i especialista en efectes especials i en cors si cal.

Quimet Pla a través de Valentí Piula i Poc, recorda la seva infància a Olesa de Montserrat, anècdotes de les representacions de la Passió, com es vestia de centurió i recitava fragments de l´obra, la figura de l´avi i els versos que li ensenyava per recitar als dinars familiars. Recordarà el popular poema de Maragall, La vaca cega, recitat a l´estil del popular tramoista de La passió, que tenia un lleuger i peculiar defecte de dicció.

Perfecte en la dicció, la vocalització, la interpretació i amb una empatia contagiosa, en Valentí Piula-Quimet Pla ens anirà conduint per textos populars apassionats i desvergonyits, d´autors poc coneguts o totalment desconeguts com l´autor d´aquest divertit Il Castel.lo maledetto, que va signar N.N. Que no dir d´Un lloro, un moro,  un mico i un senyor de Puerto Ricu, que va donar nom a un exitós programa de radio. Del bressol al cementiri, Xanxes el municipal i La imatge de Déu a Trossos, son altres dels poemes que van sorgint al llarg de la representació.

Com a bis i desprès d´un merescut i sostingut aplaudiment del públic, dos “bombonets”, dos quartetes satíriques de Josep Maria de Sagarra.

Històrics de l´escena catalana

Joaquim Pla i Planas, Quimet Pla, va néixer a Olesa de Montserrat el 5 de juliol de 1950. Des de petit va mostrar talent per les arts escèniques. Va participar a La Passió a Els Pastorets i amb els grups de teatre de la vila. El 1972 va ser co-fundador i peça fonamental de Comediants, conjuntament amb el seu amic d´infància Joan Font (Olesa de Montserrat, 3 de maig de 1949). Fins a mitjans dels anys 90 va formar part de Comediants i va voltar el món vivint els anys daurats de la companyia que va revolucionar el teatre de carrer al món. El 1996 funda junt a la seva companya Nuria Solina, la companyia Tot Terreny. Nuria Solina (Barecelona, 1957, va anar alternant la seva formació com a músic i violinista (La Singular, Quartet de corda), i com a artista de circ (Picatrons, pioners en espectacles al carrer;  Germans Poltrona, als inicis eren set; Circ Cric; Boni i Caroli, amb els que va recórrer el món i va iniciar-se com a tècnic i gestor teatral). Va formar de l´elenc d´Orquesta de señoritas dirigit per Angel Pavlovsky (Teatre Arnau, 1995). A Tot Terreny s´integren els seus fills Diana (nascuda el 1991) i Oriol (nascut el 1993). Entre els muntatges realitzats per Tot Terreny destaquen Absenta (1998), Odisseus, basat amb la Odissea d´Homero (Sala Beckett, 2016-2017), L´Os i el cant dels cignes, de Txèkhov, l´infantil Colors i l´espectacle de carrer El General Bum-Bum. Com a Tot Terreny també ha produït l´espectacle Ragazzo, interpretat per l´Oriol Pla, i en el seu moment Informe para una acadèmia, de Franz Kafka, on Quimet Pla es va mostrar com un actor “tot terreny”. També per la vesant dramàtica va interpretar Krapp: ultima gravació, de Samuel Beckett, a la Sala Beckett (2007, dirigit per Jordi Coca). Produit pel Teatre Lliure i dirigit per l´Oriol Pla, la família al complert va dur a escena l´excel.lent espectacle Travy, estrenat el 1999 i que ha tornat a l´escenari a la Sala Beckett i està previst que retorni a la tardor d´aquest any. https://teatretotterreny.wixsite.com

Frederic Roda i Fábregas forma part destacada de la saga dels Roda, pare i germans.  Fill de Frederic Roda i Pérez (director de teatre, crtic teatral i promotor cultural, 1924-2016). Va formar part amb elks seus germans Ignasi i Alvar del grup musical El Tricicle, i ha dirigit nombrosos espectacles i ha estat el promotor de diverses companyies. Va dirigir la Fira de Tàrrega (1991-96) i el Teatre de Ponent (1998). Es professor de l´Institut del Teatre.    

La Quàntica de l´Arnau Vilardebó

Cal anar buscant les representacions per diverses sales de Barcelona i diverses poblacions catalanes. Fins diumenge podeu veure l´espectacle a La Quàntica, aquest acollidor espai ubicat al carrer Sant Lluis, 88, cantonada Escorial i al mateix carrer del Almeria Teatre. Espai creat pel reconegut actor i director Arnau Vilardebó dedicat a la ciència i l´art i on assíduament representa els seus espectacles 88 infinits, que reuneixen d´una forma divertida i didàctica astronomia i mitologia grega. facebook.com/laquantica/

  

 

Text: ferranbaile@gmail.com