Ballar és cosa de llibres

informació obra



Direcció:
Javier Vaquero, Pere Faura, Raquel Gualtero Soriano
Intèrprets:
Javier Vaquero, Pere Faura
Escenografia:
Jordi Queralt
Il·luminació:
Guillem Gelabert, Irene Ferrer, Sergio Roca
So:
Javier Vaquero, Ramon Ciércoles
Composició musical:
VVAA
Vestuari:
Txell Janot, Pablo Pelocodo
Producció:
Sandra Casals, Claudia SolWat
Coreografia:
Raquel Gualtero Soriano
Sinopsi:

Ballar és cosa de llibres és un espectacle escènic participatiu i per a tots els públics. Tu tries si balles, o bé mires com ballen. Una iniciativa que combina la dansa i l’observació de la dansa, el fet de ser ballarí i el de ser espectador, la força d’una experiència física i el plaer de sentir-se seduït per un cos que balla amb un llibre. Un espectacle on un llibre es pot convertir en la teva parella de ball, o el teu acompanyant.
Ballar és cosa de llibres ens embarca en un viatge estimulant, una experiència a mig camí entre la dansa i la literatura, entre la força del cos i la màgia de la paraula. Ballar amb llibres i observar la dansa que es crea quan es balla amb llibres. Descobrir el plaer de ballar llegint, de llegir mentre ballem, de ballar allò que llegim o llegir allò que ballem.

Crítica: Ballar és cosa de llibres

26/04/2019

Mires o balles?

per Núria Cañamares

La lectura i la dansa no estan gaire allunyades l’una de l’altra. Totes dues evoquen. Llegir és fer ballar la imaginació, ballar és escriure amb el cos. I tot, a través de l’art, pot convertir-se en qualsevol cosa. Sí, en qualsevol.

Pere Faura, Claudia Solwat i Javier Vaquero ho demostren posant en pràctica un simpàtic experiment on també participa el públic. En primer lloc cal decidir-se: ets del que miren o dels que ballen? Un posicionament –reversible– que determina prendre’n part més o menys física, però en tots dos casos conjunta i activa.

Després d’una petita introducció ben aclaridora, obrim el libretto que ens acompanyarà en aquest recorregut bidireccional en què es balla el que es llegeix o es llegeix el que es balla. Mentre Solwat i l’equip de ballarins interpreta les diferents pàgines del llibre, Faura fa de guia amb la seva frescor habitual per aquesta obra escrita que pren vida en escena. Aquest no serà l’únic barret de Faura, que també impartirà els papers de veu en off, apuntador, punt de llibre, coreògraf, decorat, tècnic de so... una senzilla originalitat a nivell de vestuari que podria explotar-se més dramatúrgicament. Ara, juntament amb els colors dels diferents actes/capítols, es cenyeix a avançar didàcticament per la proposta.

‘Ballar és cosa de llibres’ s’emmarca en el registre del taller, de l’experiència interactiva, una mica naïf, que explora les possibilitats del cos i la ment per descobrir que l’art no entén de restriccions: tot es pot ballar, tot es pot llegir, tot es pot experimentar, i el més important: tot s’hi val i tot està bé. S’adreça a tots els públics a partir de 5 anys i, amb diferències, se suma a treballs similars com ara ‘La Lola Balla’ de Cia. La Mandarina. Per gaudir-ne només cal deixar la timidesa i els prejudicis a l’entrada i recordar-se de no recollir-los a la sortida.

Una nova faceta en la trajectòria més pedagògica de Faura –res a veure amb la trilogia Sweet Suite que va marcar el Sismògraf 2017–, en la línia del programa Ballar que conduïa a TV3 i en què evidenciava que la dansa és a l’abast de tothom. Imprescindible ser-ne conscient des de la infància i fer-ne memòria tota la vida.