Besat af aebler (Bojos per les pomes)

informació obraIntèrprets:
Lisa Becker
Composició musical:
Claus Carlsen
Companyia:
Teater Nordkraft (Dinamarca), La casa incierta (Brasil)
Direcció:
Carlos Laredo
Sinopsi:

El so i el moviment són els protagonistes absoluts d’aquest espectacle. A Bojos per les pomes descobrirem que les coses ordinàries poden ser extraordinàries: una xarxa de pescar serà un atrapasomnis, una bossa de plàstic pot ser un sospir, i les sensacions canviaran amb els colors i la llum.

Crítica: Besat af aebler (Bojos per les pomes)

25/11/2017

Iniciació experimental

per Núria Cañamares

Es pot fer música amb una bossa de plàstic? I percussió electrònica amb pomes? Un espectacle visual i sonor que experimenta el comportament de materials quotidians a través del gir, el pes i la interacció amb l’espai.

Amb una imaginativa bateria d’artilugis, que van des de la simple bandera fins a construccions més elaborades amb un joc de contrapesos, els danesos Teater Nordkraft mostren com qualsevol objecte pot sorprendre’ns amb la prestació de característiques noves.

L’espectacle recorda a les cada cop més freqüents instal·lacions de carrer que permeten la interacció directa del públic perquè toqui els diferents components de les peces segons la seva pròpia inquietud per observar com reaccionen. En aquest cas, a sala i en adreçar-se a la primera infància (recomanat per a nens i nenes d’entre 2 i 5 anys), són els mateixos artistes els qui proposen la manipulació fent còmplices als petits dels preparatius i el resultat final de l’acció.

L’obra pot no només despertar l’interès per les arts escèniques als infants, en el millor dels casos pot arribar a inocular-los (qui ho sap!) el cuc per l’enginyeria, la música, l’art... En més d’una ocasió s’ha sentit una veueta preguntar-se en veu alta “què passarà?” quan els intèrprets preparaven una nova figura, maquinant-ne ja mentalment el desenllaç.

Una proposta calmada i delicada, oferta de ben a prop i pensada per abraçar en tot moment els menuts, ja que es representa circularment amb uns leds que il·luminen constantment la pista. Si hi ha llum i es veuen acompanyats, no hi ha por.