Bollywood, Bombay, Barcelona

informació obra



Companyia:
Líquido Teatro
Direcció:
Juanjo Cuesta-Dueñas
Dramatúrgia:
Marc Rosich
Intèrprets:
Marc Tarrida , Abel Reyes , Francesc Marginet
Escenografia:
Jairo Fuentes, Violeta Ollauri
Vestuari:
Fran de Benito
Vídeo:
Wasp Studio
Il·luminació:
Antoni Font
So:
Guillem Fernández
Sinopsi:

Exposem la vida a Barcelona de tres joves immigrants indis que han coincidit en un petit pis. De cara a enfora tothom fa el cor fort i en un ambient de camaraderia de mica en mica van aflorant les dificultats de trobar feina, la incomprensió dels veïns o la trobada amb persones que, d’una manera o d’una altra, volen aprofitar-se d’ells.

Tot es desenvolupa entre bromes i somnis, els dos elements que faciliten  evadir-se dels seus problemes. Serà justament aquest component dels somnis el que introdueix directament l’ambient de les pel·lícules de Bollywood. Per això el ball com un miratge de felicitat, irromp directament en la trama trencant el fil argumental i omple de cop l’escena de llum, música i brillantor.

Utilitzem l’humor i la tragicomèdia per posar en escena la decepció que comporta el despertar del somni migratori, quan les il·lusions no es corresponen amb la realitat.

Crítica: Bollywood, Bombay, Barcelona

13/11/2018

Barcelona no és Bollywood

per Ferran Baile

Les peripècies de tres joves immigrants indis a Barcelona, serveixen d´inspiració per aquest segon muntatge de les companyies Dúo Fàcil i Líquido Teatro. Partint de les experiències reals de Palwinder Nijar, que formava part d´un grup de dansa Bhangra per a casaments i va viatjar des del seu natal Panjab fins a Barcelona, passant per Budapest, l´espectacle ens apropa a la dura vida dels immigrants. Les seves il.lusions i esperances queden molt lluny de la dura realitat, i es refugien en els somnis (les edulcorades pel.lícules de Bollywood), per soportar la precarietat i la marginació.  Però la vida real no és Bollywood. En aquest espectacle són indis, que no són els immigrants més castigats, però les situacions, en essència, podrien traslladar -se a qualsevol col.lectiu d´immigrants.

El to elegit ha estat el de la comèdia, incidint en la caricatura i inclús en l´esperpent (les veïnes), amb il.lustracions musicals típicament Bollywoodianes. El conjunt funciona a mitges, triga en arrencar (els gags i situacions còmiques de l´inici els hi falta més grapa), i a mida que va avançant millora, per acabar de forma vibrant. Els tres components de la companyia Duo Fàcil (Marc Tarrida, Abel Reyes i Francesc Marginet), són talentosos i els hi sobra energia i a més son camaleònics amb una gran facilitat per imitar accents, com ja ho varen demostrar en el seu anterior i excel.lent treball, Y me morí, cabaret mexicano. La seva empatia i entrega salva les irregularitats del text i d´una direcció no del tot inspirada.

On no hi arriba el text hi arriben les vibrants danses de Bollywood, coreografiades pel propi Palwinder Nijar i Esther Sabaté.

Predomina el “divertimento” i el drama de l´immigració es mira de forma una mica superficial. Amb tot l´espectacle encara queda suficientment obert per seguir millorant, medint i tranquil.litzant (està massa cridat, la sala es molt petita), per trobar matisos i intensitat que facin guanyar en qualitat aquest muntatge, que ara es queda en divertit i poc més.

A la meva manera de veure, la dramatúrgia de Marc Rosich, peca de timidesa, i la direcció de Juanjo Cuesta-Dueñas, de matisos.  Ambdós han demostrat sobradament el seu talent i ofici en treballs anteriors i Marc Rosich te una contrastada trajectòria com a dramaturg amb èxits com Renard i La dona vinguda de l´espai. Cert, que el primer treball de Dúo Fàcil i Liquido Teatro, l´excel.lent cabaret-mexicà Y me morí, va deixar el llistó molt alt, i que el punt de partida de Bollywood, Bombay, Barcelona és molt més distés i menys ambiciós, i que ben segur anirà guanyant en les pròximes representacions.

Per saber-ne més sobre els components de Duo Fàcil i Líquido Teatro, podeu consultar el comentari del seu anterior treball, Y me morí.

Nota : La dansa Bhangra és originaria de la regió del Panjab (Nord de l´India i Pakistàn), recollint diferents balls antics d ela regió i es caracteritza per la seva passió i explosió energètica.

text : ferranbaile@gmail.com