Bruna, El Musical

Familiar | Musical

informació obraSinopsi:

Ambientada als anys ‘90, la Bruna, una nena d’onze anys ha de fer un treball d’escola sobre la seva àvia. Realitzar-lo no és una tasca fàcil per la Bruna, ja que la seva àvia, amb cert grau de demència, no la pot ajudar massa. Mentrestant la seva mare, molt enfeinada i sola en la família, ha de gestionar la vida de la Bruna, la de l’àvia i la de l’empresa on treballa. L’Eric, l’amic de la Bruna, sembla tenir una vida plena amb la seva família i això fa estar neguitosa a la Bruna que també vol viure una vida plena amb la seva mare.

En el passat veiem la Quima, l’àvia de la Bruna de petita i com aquesta té tants amics que juguen a jocs molt diferents dels actuals. La Pitu, la millor amiga de la Quima, tan diferents socialment però tan iguals sentimentalment, serà la part principal de la investigació de la Bruna per enllestir el treball.

BRUNA és un projecte de teatre comunitari que neix al poble d’Ullastrell. Un viatge a través del temps i a través de moltes vivències que de ben segur que han estat presents a moltes famílies d’aquest país. BRUNA neix de la necessitat d’homenatjar als nostres avis i àvies que van viure i sobreviure la guerra civil. Un record a totes les seves lluites silenciades que han fet que avui en dia podem ser qui som i expressar-nos lliurement gràcies a l’art.

Crítica: Bruna, El Musical

11/01/2021

Memòria per no perdre les personals histories que fan Historia

per Ferran Baile


Una sensible i molt ben narrada i musicada historia sobre la memòria i la necessitat del record, sorgida d´un projecte comunitari nascut al Gatu (Grup d´Amics del Teatre d´Ullastrell) i interpretada per nens i nenes entre 6 i 12 anys. La Bruna, una nena d´11 anys ha de fer un treball per a l´escola parlant sobre la seva àvia que està iniciant un ràpid procés de la malaltia d´alzehimer. A mida que avança la Bruna en les seves investigacions sobre el passat de l´avia i la seva millor amiga, descobreix episodis sorprenents, sobre la seva adolescència, la seva joventut i la brusca i tràgica separació degut a la Guerra Civil.

Un obra escrita per la jove actriu i cantant Mar Puig, que dirigeix conjuntament amb el compositor de la música i les lletres, Mateu Peramiquel. “Aquest espectacle és un projecte de teatre comunitari nascut al poble d´Ullastrell. Un viatge a través del temps i a través de moltes vivències que neix la necessitat d´homenatjar als nostres avis que van viure i sobreviure la Guerra Civil. Un record de totes les seves lluites silenciades que han fet que avui en dia podem ser el que som i expressar-nos lliurement gràcies a l´art”  

Una actriu veterana interpreta a l´àvia i una actriu i cantant de mitja edat a la mare de la protagonista. Disset nois i noies entre 6 i 12 anys interpreten els altres personatges a cavall del 1990, inici de la historia, i viatjant en el temps els anys 30, recordant l´infància de l´avia i la seva millor amiga i els nens i nenes que els envoltaven.

Bruna, el musical ha estat una de les millors sorpreses de la breu temporada 2019-20. Una petita joia tan pel text molt ben equilibrat, com per la música i les lletres subratllant molt bé el que passa a l´escenari, així com la fresca, espontània i ben conjuntada interpretació dels nois i noies, amb la Mariona Lleonart (donant vida a la Bruna. Va ser una de les nenes del musical Fun Home-Teatre Condal-2018), al front i ben secundades per les solvents interpretacions de les actrius que donen vida a l´avia (Neus Salarich) i la mare (María Font).

Aplaudiment col.lectiu per tot el repartiment : Ona Puig, Laia Pastor, Bruno Villarroel, Laia Call, Martina Call, Marta Serra, Jana Palet, Hannah Pérez, Agnès Font, Bernat Carreras, Queralt Puig, Oriol Simó, Daniel Sucarrats. Vinyet Morral, Ton Carreras i Caterina Palet. Destacar també les coreografies de Ceci Montanyà i en la part musical la percussió d´Iñaqui de la Linde i el violoncel de Núria Conangla, que acompanyen a Mateu Peramiquel en directe.

Bruna, el musical es una producció de WeColorMusic i Gatu (Grups d´Amics del Teatre d´Ullastrell). Al vestíbul del teatre podeu comprar el CD de l´espectacle i diversos objectes relacionats. Ja han realitzat forces representacions arreu de Catalunya i continua en gira.

Dos joves creadors amb molt talent

Malgrat la seva joventut, Mar Puig (Ullastrell, 1991) i Mateu Peramiquel, formen un duet creatiu molt ben conjuntat. A més d´un muntatge (text i música), tan madur, com Bruna, el musical (2019-20), tenen al calaix i a Internet, Les històries de l´avi Josep (2020), que va néixer en ple confinament. Ambdós tenen una llarga trajectòria, des d´edat infantil, a la companyia Gatu. La Mar va participar com a actriu professional en els muntatges Somriures i llàgrimes (Teatre Gaudí-2015) i Gisela y el libro mágico (Teatre Borràs i gira-2014-15-16) i Pintamúsica (Viu el Teatre-2019), va formar part del grup vocal Sound Six (Oh, happy day!-TV3-2017) i participava a Madrid en una obra de micro-teatre Croissants normales de sábado, poc abans d´haver de confinar-se. En Mateu, és l´autor de la sintonia musical del programa televisiu, Oh, canalla!, de la banda sonora del curt No apto para menores, de Dani Noblom i de la campanya publicitària Bo per a tu, bo per a tothom (en la que cantaven entre d´altres Beth, Gemma Huguet i Las Migas) i creador de la productora WeColorMusic, http://mateuperamiquel.com


Un nucli teatral amb molt recorregut

Gatu (Grup d´Amics del Teatre d´Ullastrell), és un grup de teatre afeccionat amb una llarga i reconeguda trajectòria que omple més de 30 anys de continua i brillant activitat. Tenen la seva seu al Casal Cultural i ofereixen una programació molt activa, tan de muntatges propis i tallers de formació, com de cicles amb companyies invitades d´altres poblacions i espectacles professionals tan dedicats als infants com als adults. Contacte: facebook.com/gatu.ullastrell


Viu el Teatre, quelcom més que una productora i gestora 

En Lluis i la Gisela Juanet, artífexs de Viu el Teatre (plataforma per el desenvolupament de la creació escènica per a públic infantil i familiar), com a bons amants del teatre, sempre han mostrat un encertat criteri per incloure en les seves programacions tan,  fa un temps, al Poliorama com des dels inicis del Petit Romea, un destacat espectacle nascut de les fonts del teatre no professional, teatre afeccionat o amateur, autèntic nucli cultural arreu i autèntica pedrera de futurs professionals de les arts escèniques. Un merescudíssim i necessari homenatge al teatre afeccionat, no sempre valorat com mereix.

Pdt: Cada persona té una historia, un món, unes vivències que explicar. Amb la seva mort mora tot el seu món. Tasca de tots-tots es perpetuar els seus records, recuperar la memòria individual i col.lectiva. Aquesta petita historia que moltes vegades és més veritat i molt més il.lustrativa que la gran historia molt més manipulada i plena de falsedats. 


Text : ferranbaile@gmail.com