CaRRoussel

informació obraProducció:
Grec 2015 Festival de Barcelona, La Reial, Grec 2015 Festival de Barcelona
Autoria:
Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó, Marta Rojals, Francesc Serés, Màrius Serra
Direcció:
Laia Alsina i Riera, Jordi Centellas
Intèrprets:
Vanessa Segura, Ramon Giró, Gemma Deusedas, Laura López, Marina Martín, Ramon Vila, Ramon Giró, Òscar Muñoz, Xavier Torra
Interpretació musical:
Lisboa Zentral Cafè
Vestuari:
Laia Riera
Estrena:
Grec 2015
Sinopsi:

La Companyia La Reial, creada el 2006 per Laia Alsina i Jordi Centellas, ens proposa un dels espectacles més singulars del Grec d’enguany, que promet proporcionar als espectadors una experiència teatral íntima i personal. En aquest carrusel per a amants del teatre, la música no la posa cap màquina, sinó el Lisboa Zentral Cafè, una formació prestigiosa que tan aviat toca una polca com un vals o la banda sonora d’un film de Fellini, i que anima en directe el moviment circular d’un seguit de vehicles de cinc places. Feu cua per pujar-hi, que paga la pena: un cop a dins assistireu a una escena d’uns deu minuts interpretada per un o dos actors i escrita per alguns dels millors novel·listes i autors de relats de l'escena literària catalana actual: des de Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó o Marta Rojals, fins a Màrius Serra i Francesc Serés. Voleu repetir? A cada cotxe hi ha una història diferent. Teatre en moviment.

Durada:75 min (cada sessió consta de cinc viatges de 10 minuts de durada).

Espectacle finalista al Premi de la Crítica Arts de carrer 2015

Crítica: CaRRoussel

11/07/2015

Microteatre des del seient del darrere i amb les portes tancades

per Jordi Bordes

Un cotxe és un habitacle  estrany. Tot i les comoditats amb el que darrerament es van equipant, és un objecte car pensat per a desplaçar-se. A dins, certament, succeeixen històries i és, massa cops, un espai quotidià (menystingut, sovint) en el que es produeixen canvis vitals: des d'una conversa transcendental a una nit d'amor en un descampat o, evidentment, a un accident de trànsit inesperat. La Reial, que sempre busca espais on traslladar el teatre, l'ha volgut introduir en aquests petits habitacles generant peces de microteatre en un espai molt delimitat. Per donar-li estètica, els posa tots l'un darrere l'altre, fent caravana, i ballant en rotllana a l'entorn d'una glorieta amb els de Lisboa Zentral Cafe. 

La reial Teatre explora. Des que es van donar a conèixer als programadors internacionals i al gran públic amb"Kurva" (Fira Tàrrega 2008) no han parat de provar noves fórmules. I, certament, no és fàcil atrapar l'espectador profà, inexpert. El microteatre està sent el bateig per a joves  perquè alterna la trobada amb els amics amb petites càpsules teatrals (a un preu molt competitiu). Per això, aquesta fórmula del "CaRRoussel" pretén ser molt atractiva. Més, tenint en compte la capacitat de fer internacional les seves produccions. Per a Barcelona, han demanat la col·laboració a novel·listes que, rara vegada, han entra tal món del teatre: és el cas d'Imma Monsó, Màrius Serra, Marta Rojals, Josep Maria Fonalleras i Francesc Serés. Tots cinc encàrrecs busquen la relació de conductors amb passatgers (a vegades aquests són ben presents, a vegades veuen escenes íntimes, en les que ells no hi podrien ser). 

La raresa (les dificultats tècniques, realment serien titàniques) és que el cotxe es converteix només en un recinte i no en un espai de transport. Facilita molt poder adquirir les càpsules, una a una, però potser seria una aventura fora del convencionalisme teatral generar un itinerari per la ciutat en què les topades dramatúrgiques succeïssin amb els vidres baixats, connectats amb la realitat. D'altra manera, el cotxe es converteix en una mena de nau espacial en què impacta una història de girs dramàtics enginyosos però ben allunyats de l'actitud de l'espectador. 

Trivial