Cleansed (Purificats)

informació obraDirecció:
Oskaras Koršunovas
Ajudant de direcció:
Oskaras Koršunovas
Intèrprets:
Greta Petrovskyte, Kestutis Cicenas, Darius Meskauskas, Gediminas Rimeika, Martynas Alisauskas, Laurynas Jurgelis, Karolis Vilkas, Paulina Taujanskaite, Gaile Butvilaite, Oskar Vygonovski, Lukas Malinauskas, Ugne Siauciunaite, Kamile Petruskeviciute, Taura Kvietinskaite, Auguste Pociute, Jonas Braskys, Inga Sepetkaite
So:
Ignas Juzokas
Vestuari:
Lauryna Liepaite
Il·luminació:
Eugenijus Sabaliauskas
Composició musical:
Antanas Jasenka
Coreografia:
Vesta Rasa Grabstaite
Producció:
OKT / Vilnius City Theatre, Lithuanian Academy of Music and Theatre
Autoria:
Elies Barberà, Carles Fernández Giua
Sinopsi:

La suma de la britànica Sarah Kane i el lituà OskarasKoršunovas és d’alt voltatge. Ella va revolucionar
el teatre britànic dels noranta abans de fer 28 anys –mai va arribar als 29– amb la seva descarnada franquesa. Ell és una personalitat artística única, sol·licitat pels principals teatres i festivals del món, per la intensitat, passió i risc de les seves posades en escena.

Característiques que el públic de Temporada Alta pot corroborar. Aquí han deixat empremta Hamletas, Miranda, Els baixos fons, La gavina i L’última cinta de Krapp. No provocarà menys impacte amb aquest text, extrem en tots els sentits.

Crítica: Cleansed (Purificats)

14/11/2016

Pertorbadora y violenta denuncia

per César López Rosell

Qualificada en el seu moment per la crítica com "cop de puny a l'estómac", 'Cleansed' (Purificats) ha aconseguit el seu propòsit de sacsejar Temporada Alta. L'obra de la controvertida dramaturga anglesa Sarah Kane, que es va suïcidar als 28 anys després d'anys de lluita contra un trastorn maniacodepressiu, ha arribat per primera vegada a Espanya de la mà del referencial Oskaras Korsunovas. En la seva sisena visita a la cita de tardor, el director lituà ha experimentat amb un text en què, a partir del fil conductor d'una visió de l'amor tan pertorbadora com la de la pròpia autora, apareixen en tota la seva dimensió el terrible clima opressiu d'angoixa, violència i solitud a què Kane es va enfrontar durant la seva curta existència.

El muntatge de Korsunovas, presentat a El Canal, manté les agressives claus teatrals de la dramaturga, però passades pel sedàs dels alumnes de l'OKT / Vilnius City Theater que intervenen en aquest espectacle. Ells han intentat durant el procés creatiu, amb l'actor i professor Darius Meskauskas (que encarna el inquietant doctor de la trama), rebaixar la radicalitat i el realisme pur del text per encoratjar una peça més metafòrica i poètica, en la qual l'amor és capaç de brollar en les condicions més adverses. Però, tot i reconèixer aquest esforç, la demolidora contundència dels missatges de Kane domina sobre qualsevol altra intenció de la producció.

En aquesta obra oberta, en la que constantment s'apel·la al públic perquè trobi resposta al bombardeig de preguntes que rep des de l'escenari, la posada en escena ofereix impactants i acrobàtiques coreografies que mantenen en constant desassossec a l'espectador. En elles són fàcilment recognoscibles les intencions de l'autora, que va escriure la peça un any abans de la seva mort, denunciant la violència dels psiquiatres i el dolor dels malalts mentals per les vexacions a les que eren sotmesos a l'hospital on ella va estar repetidament internada ..

La desmanegada trama es desenvolupa en el marc d'un escenari gairebé nu. Els intèrprets escriuen en un mur frases del text a manera de guia del que succeeix, i hi ha un somier que és utilitzat per a diferents accions. Des de l'inici, en què el metge injecta a l'ull d'un pacient drogoaddicte un preparat per calmar la seva síndrome d'abstinència, el carrusel d'imatges xocants i violentes no s'atura. Se succeeixen desinhibides escenes de l'amor homosexual o incestuós, descàrregues elèctriques en al·lusió al tractament amb electro-xoc patit per la pròpia autora i recreacions a cavall entre la tortura i el sadomasoquisme. També sorgeixen moments com el del repulsiu tall de llengua a un pacient alternats amb passatges en un microcabaret amb dues ballarines al servei del voyeurisme del doctor obsessionat per una d'elles o la pròpia recreació del mort de Kane amb les cordes d'unes sabates, escenificada per un dels personatges.

Els actors es buiden amb precisió mil·limètrica per donar viabilitat a la provocació d'aquesta obra plena de trastornats i foscos personatges anterior a '04:48 Psicosi', un monòleg en el qual Kane expressava el seu desig de vida i amor abans de trobar en el suïcidi l'última sortida a la seva desesperada situació. L'intens debat del públic després del final de la funció prova l'impacte causat per aquest pertorbador i violent muntatge ..