Démodés

informació obraDirecció:
Leandre Ribera
Intèrprets:
Enric Casso, Jordi Magdaleno, Leandre Ribera
Composició musical:
David Moreno
Producció:
Cia. La Tal amb Leandre
Escenografia:
Concepte visual: Txema Rico, Efectes especials: Voltaires, Inflables: Quim Guixà
Companyia:
Leandre I Cia. La Tal
Vestuari:
Taller Maravillas
Sinopsi:

Tres pallassos perduts, fets fora per un món que canvia, veiem la persona darrere el nas, descobrim el pallasso darrere la persona. Una tragicomèdia sobre la fi d’uns còmics, d’un imaginari col·lectiu; una narració en llenguatge de clown clàssic; un intent de compartir allò que els pallassos ens han deixat a la memòria.

Crítica: Démodés

21/02/2014

ENTRE BROSSA I FELLINI

per Jordi Jané

Passats de moda. Démodés. Figura que són d’una altra època. Per això no els volen. Foragitats d’un circ suggerit per una carpa abaixada, tres pallassos (un diguem-ne clown i dos diguem-ne augustos) arrosseguen andròmines i experiències en un vagareig sense nords. Són els Tronetti, que cremen el seu últim cartell com qui crema les naus per no tornar al punt d’origen.

Líquides fronteres entre persones i personatges, escuma transparent entre humanitat i ficció. No fan pallassades: viuen. No parlen: són. No van enfora, van endins. Ni clàssics ni contemporanis, tots tres tenen l’essència i el sentit més íntim i profund del pallasso. Dominen amb mesura, precisió i subtilesa tots els aspectes de l’ofici i de l’espectacle: temes, tempos, silencis, intensitat i reiteració dels gags, les mirades que tot ho expressen i el gest fugaç carregat de missatge. Amb la tradició ben assumida, Leandre i La Tal connecten alhora amb Brossa i amb Fellini. Dubto molt que del Pirineu en avall aquesta floreta es pugui dir de cap altre tropa i/o espectacle.  

No hi ha estridències. El públic no riu: manté un permanent somriure de tendra comprensió, de complicitat amb la tragicomèdia de tres éssers humans que, endins i enfora del maquillatge, són com vostè i són com jo i com qui vostè té ara mateix al costat. Demodés és un espectacle per a públics mentalment i emocionalment adults. Però, si vostès hi van amb nens, el més probable és que aquests nens els agraeixin tota la vida haver-los regalat una vivència tan humana com aquesta.