Des de l'ull de l'huracà

informació obra



Intèrprets:
Laura Aubert
Direcció:
Pau Carrió
Vestuari:
Zaida Crespo
Sinopsi:

Pau Carrió i Laura Aubert s’acosten a un dels noms més emblemàtics del periodisme bèl·lic: la corresponsal de guerra Marie Colvin, assassinada pel règim sirià l’any 2012 després d’haver cobert nombrosos conflictes armats a l’Orient Mitjà, els Balcans, Txetxènia, el Timor Oriental, Sierra Leone, Zimbàbue o Sri Lanka.

Un poema dramàtic entorn la informació sobre les zones en guerra i les seves conseqüències, amb la mirada posada sobre els interrogants i paradoxes que suscita inevitablement el retrat de la violència llunyana a través de l’exhibició als mitjans de comunicació.

El text és una de les dos peces del díptic de dos poemes dramàtics, Testimoni de guerra, que van ser mereixedors del Premi QUIM MASÓ 2019 i que es van estrenar el gener del 2021 a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya.

Crítica: Des de l'ull de l'huracà

28/01/2023

Cal denunciar, per no oblidar

per Ferran Baile

Marie Colvin (Oyster Bay-New York, 1956-Hons-Siria, 2012), va ser una reconeguda periodista y corresponsal de guerra, que va rebre moltes distincions. Malgrat ser estatunidenca treballava pel Sunday Times britànic. Va cubrir molt diversos conflictes bèl·lics (Sierra Leona, Timor Oriental, Txetxènia, Zimbaue, Kosovo i Sri Lanka, on va perdre un ull per la metralla de l´explosió d´una granada). Es va especialitzar en els països àrabs i va cobrir la primavera àrabs. Quan va esclatar el conflicte civil a Síria, es va veure atrapada a la ciutat d´Homs, on es va produir una de les mes terribles massacres sobre la població civil propiciades per l´exercit sirià. Va morir junt a un company periodista francès, quan una bomba va caure al Centre de Premsa.

Des de l´ull de l´huracà, l´espectacle que s´ha pogut veure al Círcol Maldà aquest mes de gener del 2023, es un dels dos monòlegs que formaven part de l´espectacle Testimoni de guerra, amb autoria i direcció de Pau Carrió (Premi Quim Masó), estrenat al TNC el 2022.

L´actriu Laura Aubert, es transforma amb plena convicció a la periodista i amb un notable esforç interpretatiu, ens porta al terror viscut a Sri Lanka (antiga Ceylan, durant la dominació britànica), cobrint la guerra entre el govern i els Tigres Tamils que es van erigir en els defensors de la minoria Tamil del nord de l’illa. El conflicte armat es va iniciar el 1983 i va acabar amb la victòria del govern el 2009. Van morir mes de cent mil persones, molts d´ells civils, i es van produir molts actes de violència extrema per ambdós bàndols.

Allí està a punt de morir i perd un ull. Vivim amb ella aquests moments límits, terriblement dramàtics. Son moments que reviu, així com les seves passes pel periodisme i l´arribada al Sunday Times i la seva necessitat de cobrir els conflictes bèl·lics i denunciar les brutalitats comeses especialment contra la població civil. A Síria i molt concretament a Homs es va viure una autèntica massacre dels seus habitants, una operació de càstig inhumà de l´exercit del dictador Basar Àl-Asad per acabar amb qualsevol tipus de dissidència.    

El periodista català Marc Marginedas, que va està segrestat durant mesos pels fonamentalistes que islàmics i va poder sobreviure. Explicava que el grau de deshumanització i violència organitzada que va viure a Síria, no l´havia vist mai.



Des de les nostres còmodes vides, lluny, menys del que ens creiem, d´aquests països torturats per la guerra (ara ho veiem a Ucraïna, i no en som conscients de tantes i tantes altres guerres que no reben cap suport mediàtic), es necessari que al menys siguem conscients d´aquests horrors i que en la mida que puguem ajudem a que els responsables materials i ideològics d´aquests actes terribles no quedin impunes, que la violència mai sigui una solució a qualsevol conflicte.

El públic assistent va aplaudir llargament aquest monòleg denúncia i especialment la interpretació i entrega d´aquesta gran actriu que és Laura Aubert, a qui hem vist en moltes obres on ens ha fet riure amb la seva capacitat còmica (Els secundaris, L´Hostalera, Els Feréstecs). Aquí ens mostra la seva versatilitat en un convincent treball dramàtic, dins d´un escenari cruament vuit, en el que sols les llums van marcant els espais.

Pau Carrió (Barcelona, 1981), es dramaturg i director de teatre. Llicenciat a l´Institut del Teatre el 2004. Ja havia dirigit a Laura Aubert a L´Hostalera de Goldoni, que va adaptar i dirigir per a La Perla 29 i es va estrenar a la Biblioteca de Catalunya. Amb Testimoni de guerra, estrenat el 2019, al TNC, va guanyar la XIII edició del premi Quim Masó, al millor text dramàtic). Recentment ha estrenat Ivan i els gossos.

 

Marie Colvin al cinema.

L´actrtiu britànica Rosamund Pike (Madame Curie, Crimen Perfecto) va interpretar a Marie Colvin a la pel.lícula La corresponsal-A private War, estrenada el 2018.

 

Text : ferranbaile@gmail.com