Desig Jam

informació obraAutoria:
Noemi Carrasco, Marc Guevara, Marta Solé, Nan Vidal, Alberto Ramos, Niclas Johansen, Joan Yago, Jumon Erra
Intèrprets:
Damià Plensa, Marta Bayarri, Vanesa Segura, Joan Sureda, Mireia Gubianas, Carles Algué, Annabel Castan, Pep Ambròs, Marc Guevara
Vídeo:
Nan Vidal
Producció:
Col·laboració de l'Obrador-Sala Beckett
Sinopsi:

Vuit històries amb un punt de partida i de contacte: la paraula desig. Vuit pots petits que contenen una confitura altament desitjable.

Juliol de 2012, Institut del Teatre, Barcelona. Vuit autors i vuit actors es tanquen quatre pisos sota terra, durant un total de trenta-sis hores (no consecutives). Dirigits pel director, dramaturg i cineasta Neil LaBute i la directora teatral Jessie Mills, disposen de sis dies per escriure, assajar i posar en escena vuit monòlegs. Aquest és l'argument d'una unió perfecta: dramaturgs, actors i el monòleg, un dels cursos organitzats per la VII edició de l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. El resultat és Desig, una obra heterogènia i alhora unitària.

Crítica: Desig Jam

18/07/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Ferran Baile

Com espectador hi anava verge. Sabia que "Desig Jam" era el resultat d´un taller per a vuit joves dramaturgs sota la direcció del director-dramaturg-cineasta estounidenc, Neil LaBute. Sabia que eren vuit monòlegs de cinc minuts cadascún que interpretaven vuit joves actors. Fins aquí. Conec a dos dels autors, però quan escric aquestes línees no sé quin era el seu texte. Em sonen alguns dels actors i actrius però no identifico quan i com els he vist anteriorment.

Sala Fregoli, la petita. Quasi plena, uns 40 espectadors.

Vaig disfrutar. Un escenari nu, tan sols una cadira que sols alguns utilitzen. Quatre actrius i quatre actors. Magnífics els vuit. Vuit petits monòlegs de cinc minuts a l´entorn del desig. Desig sàdic, desig no correspost, desig de ser escoltat, desig de viure, desig no desitjat, desig de desitjar. Són sols 40 minuts però molt ben condimentats, no en surts decebut ni molt menys, això sí, no li diries que no a una nova ronda de monòlegs, on dramaturgs i actors ens poguesin oferir una nova faceta del seu enginy i del seu art interpretatiu. 

Els vuit monòlegs tenen cos i interès. Els actors els interpreten amb convicció i intensitat. Personalment em va sorprendre i em va agradar molt el de la noia desenganyada que treballa a l´Escorxador i recupera les ganes de viure en la tendre mirada d´una vaca abans de morir. L´interpretació de Marta Bayarri es corprenedora. Em va agradar i divertir l´originalitat de la noia menja-colces, quelcom impossible de fer-se a sí mateix, defensat amb gràcia per la Mireia Gubianas. Em va arribar especialment l´interpretació de la Vanessa Segura, lluitant amb la seva borratxera ("xisposa, estic xisposa") i el seu drama personal. Amb arguments més comuns, l´infidelitat, la falta de comunicació, l´homosexualitat, l´amor sàdic.. les interpretacions també són molt convincents, intenses i creibles : Pep Ambròs, que interpreta el darrer monòleg, Joan Sureda, Carles Algué, Damià Plensa i Annabel Castan.

Els vuit joves dramaturgs, caldrà seguir-los en la seva trajectòria, són Noemi Carrasco, Marc Guevara, Marta Solé, Nan Vidal, Alberto Ramos, Niclas Johansen, Joan Yago i Jumon Erra.

¿Com es va gestar "Desig Jam"? :

Juliol del 2012. Institut del Teatre de Barcelona. Vuit autors i vuit actors es tanquen quatre pisos sota terra (quart sòtan de l´edifici de l´Institut), durant un total de trenta-sis hores, no consecutives, i sota la direcció de Neil Labute i la seva ajudant Jessie Mills. Un únic tema sobre el que han de girar els arguments, el desig. El resultat d´aquest taller d´estiu que va ser organitzat per la Sala Beckett, és aquest espectacle de monòlegs heterogenis, units en un tot coherent i francament estimulant de veure.

Neil LaBute és un director teatral, dramaturg i cineasta estadounidenc, amb més de 22 muntatges teatrals i 9 películes en la seva trajectòria professional. Ha treballat amb actors i actrius com Sigourney Weaver, Ben Stiller, Aaron Eckhart, Nicolas Cage i Ellen Burstyn. Ha rebut molt bones crítiques pels seus textos sobre les relacions humanes, un dels aspectes més característics en la seva obra.

Una curiositat. Em sorpren les fotografies del programa de mà, on els vuit actors surten fent ganyotes, amb cara de sàdics o perturbats i tacats de sang. Jutjant per l´imatge penses que es tracta d´un espectacle "gore". 

Sota les fotografies, el nom tot junt de l´espectacle, Desigjam, que llegit és Desitgem. Certament a les fotos ningú ni ninguna estan gens desitjables. A l´escenari en canvi, totes i tots, poseeixen un indiscutible atractiu. L´acudit es bó, però pot ser motiu de desconcert si no li trobes el truc i sols et quedes en la portada. 

www.laseca.cat